KSH: Az útépítések mérsékelték az építőipar zuhanását

Naperőművek építése a Szegedi Tudományegyetem épületein, közbeszerzés
Vágólapra másolva!
A KSH adatai szerint borús jövő évre számíthat az építőipar, a megkötött szerződések állománya a tavalyi gyenge évhez képest újabb közel 40 százalékkal volt alacsonyabb októberben. Az építőipar visszaesése októberben több mint 8 százalékos volt, amelyet egy kissé visszafogott az út- és vasútépítés.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés volumene októberben 8,5 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel ezelőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termelés csökkenését az út- és vasút-felújítási munkák mérsékelték, az épületépítések visszaesése tovább folytatódott.

Október végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene 37,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva is 8,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, szezonálisan kiigazítva az előző havival megegyezett.

Az év első tíz hónapjában a termelés 10,3 százalékkal maradt el 2010 azonos időszakától. A részletekről szólva a KSH közölte, hogy a termelés októberi, 8,5 százalékos mérséklődésen belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Nagyarányú, 16,8 százalékos visszaesést mutatott az épületek építése, az egyéb építmények építése pedig 0,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A szezonálisan kiigazított indexek alapján októberben az épületek építésének volumene 4,9 százalékkal, az egyéb építményeké 0,7 százalékkal volt alacsonyabb a szeptemberinél. Az év első tíz hónapjában az épületek építésének teljesítménye 12,6 százalékkal, az egyéb építményeké 7,7 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Októberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 8,1 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az egyéb építmények ágazat termelése 6,1 százalékkal meghaladta a 2010. októberit, elsősorban útépítési és vasút-korszerűsítési munkáknak köszönhetően. A speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 17,6 százalékkal maradt el 2010 azonos időszakitól.

A 2011 októberében kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 7,6 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötötteké 7,2 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 7,9 százalékkal mérséklődött a 2010. októberihez viszonyítva. Az év első tíz hónapjában az építőipari vállalkozások 21,0 százalékkal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában.

Az építőipari vállalkozások 2011. október végi szerződésállományának volumene a 2010. októberihez képest 37,1 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 36,5 százalékkal, az egyéb építményeké 37,5 százalékkal esett vissza - közölte a KSH.