Orbán: Csak lehetőség születik az MNB és a PSZÁF összevonására

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a cseh a miniszterelnökkel, Petr Necasszal közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy csak lehetőséget teremt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének és a Magyar Nemzeti Banknak az összevonására.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök csütörtök délelőtt a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a az Alkotmányügyi Bizottság javaslata csak a lehetőségét teremti meg a Pénzügyi Szervezet Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összevonásának.
"Nem ördögtől való sem az összevonás, sem a külön tartás, mivel mindkettőre van példa az EU-ban" - tette hozzá a miniszterelnök. A módosítással azt éri el a parlament, hogy ha a jövőben összevonnák a két intézményt, akkor ne kelljen alkotmányt módosítani.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a kormányhoz még nem érkezett meg az Európai Központi Bank véleménye az új jegybanktörvényről, amit 40 napja elküldtek részükre. (Az EKB csütörtök reggel hozta nyilvánosságra véleményét.)

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy "óriási forgalmi dugókat várnak az állampapírpiacon" 2013 első félévben, az Európai Unió országai 400 milliárd eurónyi állampapírt bocsátanak majd ki. Orbán szerint ezért van szükség az IMF elővigyázatossági hitelkeretére, hogy a többlet állampapír-kínálat ne érintse Magyarország finanszírozását.

Rogán Antal is azt hangsúlyozta, hogy az alkotmányügyi bizottság által előterjesztett módosító indítvány elfogadásával a lehetőség teremtődik meg csupán az összevonásra, amely megtörténhet később, akár 2015-ben is. Jelezte, később sarkalatos törvényben kell rögzíteni az összevonást, amelyhez a jegybanktörvényt is módosítani kell. Rogán minderről a gazdasági és a költségvetési bizottság összevont ülésén beszélt, ahol Fellegi Tamás jövőbeni tárca nélküli miniszter meghallgatása zajlott.