Nagyot mondott Matolcsy - 320 helyett csupán 60-70 milliárdos kiigazítás jön

Matolcsy György és Patai Mihály, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
A bemondott csomagnak csupán az egyötödét teszi ki valójában a költségvetési kiigazítás mérete, nem 320 milliárdos egyenlegjavítást visz véghez a kormány, hanem csak 60-70 milliárdosat, amiben ráadásul az adóemelések dominálnak.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön előállt a kormány döntésével, hogy mekkora kiigazítást hajt végre a 2012-es költségvetésen. A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint összesen 320 milliárdos intézkedésekkel védik ki azt, hogy a költségvetési hiány a tervezettet túllépje.

A 320 milliárd forintos csomag döntő részeként említette Matolcsy, hogy 200 milliárd forintnyi tartalékot nem engednek felhasználni. Ez nem újdonság, a parlament épp a héten fogadta el azt a módosító javaslatot, amelyet a kormány már akkor is támogatott, hogy a jövő évi büdzsében félre tett 300 milliárd forintból 200 milliárdnyi részt szeptember 30-ig nem költhet el a kormány. (A pénzt csak akkor lehetne felhasználni, ha a dolgok jól mennek, és a költekezés nem sodorná veszélybe a hiánytervet.) Orbán Viktor kormányfő a hétvégén az MTV-nek adott interjúban elvetette annak a lehetőségét, hogy a tartalékokat elkezdjék felélni.

A 320 milliárdos csomag maradék része csak az új intézkedés, amiben az adóemelés van többségben. A jövedéki adót növelik és az állam magához irányítja a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat, pontosabban, meg is szünteti azt és kimondja, hogy akár az államihoz, akár a magánnyugdíjrendszerhez tartozik valaki, a járuléka az államot illeti. A 120 milliárd forintból 52 milliárd forint érinti a kiadási oldalt: ennyi újabb tartalékot kívánnak létrehozni az egyes minisztériumok apró-cseprő tételeiből.

A költségvetésen levő nyomást azonban ennél is kisebb mértékben enyhítik. A Bankszövetséggel kötött megállapodás értelmében ugyanis az állam kiveszi a részét a devizahitelesek mentéséből, ez az államra jövőre Matolcsy elmondása szerint 50-60 milliárd forint terhet ró. Vagyis összességében mindösszesen 60-70 milliárd forintos egyenlegjavulást ér el a kormány. (Matolcsy csütörtökön azt mondta, hogy a devizahiteles háztartások fogyasztása és így adóbefizetése is növekedni fog az új mentőcsomag hatására, ami ellensúlyozhatja a kormány kiadásit.)

Ez elmarad attól a 100-200 milliárd forintos lyuktól, amelyet még a kormány szerint is okoz a vártnál lassabb gazdasági növekedés és a gyengébb forint. De jócskán alulmúlja azt az [origo] számítása szerinti 260-280 milliárd forintos lyukat, amely az elmúlt hónapokban keletkezett, mert a fenti két tényező mellett a parlament 60 milliárd forinttal növelte a hiányt a két héttel ezelőtti szavazás során.

Mindent összevetve a kormány a mostani döntésével csak egy kisebb részét ellentételezte az elmúlt hónapokban bekövetkezett költségvetési kockázatoknak, a másik részét a költségvetésbe már beépített tartalékok lekötésével igyekszik kioltani, így azonban kisebb puffere marad arra az esetre, ha év közben még rosszabbra fordulnának a dolgok.

Egy lehetőség mégis marad, hogy a tartalék is megmaradjon és a hiánycél is teljesüljön. Ha a csütörtöki intézkedés folytatásként a jövőben az eddig a magánnyugdíj-pénztáraknál maradókat is áttereli a kormány az állami nyugdíjrendszerbe, akkor az ő vagyonukkal, 300 milliárd forinttal gazdagodhat a jövő évi büdzsé.