Orosz oligarcha tisztázhatja Hernádit az INA-ügyben

Vágólapra másolva!
A Russznyefty olajvállalat főtulajdonosa egy hete Magyarországon járt vallomást tenni abban az ügyben, amelyben Horvátországban korrupcióval gyanúsítják Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját - írta csütörtök délutáni kiadásában a Jutarnji list horvát napilap. A Mihail Safarbekovics Gucerijev által elmondottak alapján megdőlhet a Hernádi elleni gyanú.
Vágólapra másolva!

A Hernádi-üggyel korábban is sokat foglalkozó újság főszerkesztője, Mladen Pese által jegyzett cikkben az áll, hogy meg nem nevezett, "a nyomozáshoz közeli" magyarországi informátorok szerint a 31. leggazdagabb oroszként jegyzett Gucerijev december 7-én repült magángépén Magyarországra. Az ügyészségen pedig egyebek között azt mondta: valójában övé az a két offshore cég, amelyen keresztül a vád koronatanújának számító Robert Jezic szerint a Mol az állítólagos vesztegetési pénz egy részét kifizette Jezic svájci cégének. Gucerijev állítja, a valóban átutalt ötmillió eurót nem Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnök megvesztegetésére adta, hanem arra, hogy Jezic ígéretéhez híven "lobbitevékenységgel" segítse a Russznyefty és általában az orosz érdekek érvényesülését a Barátság kőolajvezeték ügyében.

A horvát lap cikke szerint Gucerijev a meghallgatáson azt állította, az "előlegnek szánt" ötmillió euróért cserébe Jezic semmilyen lobbitevékenységet nem végzett, viszont a pénzt sem akarta visszaadni, ezért pert indított ellene Svájcban. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az [origo] megkeresésére közölte, az ügyészség nem kommentálja a lap információit.

A Heti Válasz két hete azt írta, hogy az említett két ciprusi céget - Hangarn Oil Products Trading Limited és Ceroma Holdings Limited - az orosz állami energiaóriás, a Gazprom ellenőrzi: olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják őket, amelyek a Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek. A Gazprom csak idén ősszel ismerte el sajátjának az Atlas Alpha Services Limitedet és a Potassa Holdings Limitedet, de ezek már akkor is orosz oligarchák üzleteit segítették, amikor formálisan még egy ciprusi offshore-közvetítő iroda nevén voltak - írta a hetilap, konkrétan megnevezve a Gazprom egykori magyarországi képviselőjét, Megdet Rahimkulovot. A Gazprom ezután közleményt adott ki, melyben azt állította, az említett társaságok 2011 októbere előtt nem álltak a tulajdonában, ezért semmilyen felelősséget nem vállal korábbi tevékenységükért.

A horvát ügyészség azzal gyanúsítja Sanadert, hogy tízmillió eurós kenőpénzt fogadott el Hernáditól, cserébe azért, hogy a Mol 2009-ben átvehesse az általa ötven százalékosnál kisebb részben birtokolt INA horvát energiavállalat irányítását. Az egyéb korrupciós vádak miatt korábban letartóztatott, Horvátországban ismert üzletembernek számító Jezic mindezt vádalku keretében vallotta, szabadon is engedték. A magyar ügyészség a horvát társhatóság kérésére nyomoz, így ha a Jutarnji list értesülései helytállóak, Gucerijev vallomása hamarosan megérkezhet Zágrábba.

A Sanader tárgyalásáról a horvát sajtóban kiszivárgott információk szerint a vádhatóság által bemutatott másik bizonyíték (Jezic vallomása mellett) egy éttermi videófelvétel, melyen Hernádi és Sanader látható. A Mol többször is tagadta, hogy Hernádi vagy a cég bármilyen kenőpénzt adott volna. A Molé mellett más ügyekben is vádlott Sanadert a napokban hatalmas óvadék ellenében szabadon engedték, de le kellett adnia az útlevelét.