Bankszövetség: Bankkártyákról loptak adatokat

Vágólapra másolva!
A Pénzcentrum.hu internetes oldal úgy tudja: egy multinacionális üzemanyag-kiskereskedelmi hálózattól ismeretlenek nagy mennyiségű adatot loptak el. Európai méretű problémáról lehet szó, amelyben több hazai bank és a két nagy kártyatársaság, a MasterCard és a Visa is érintett lehet. A Bankszövetség közleményében azt írta, a kereskedelmi bankok már megtették a szükséges biztonsági lépéseket.
Vágólapra másolva!

Bankkártyákat érintő adatlopás történt az elmúlt napokban, ez a bankkártyákkal összefüggő visszaélésekre adhat lehetőséget - közölte a Magyar Bankszövetség csütörtökön. Az ügyről korábban a Pénzcentrum.hu internetes oldal is beszámolt: azt írták, hogy egy multinacionális üzemanyag-kiskereskedelmi hálózattól ismeretlenek nagy mennyiségű adatot loptak el. Az oldal információi szerint európai méretű problémáról van szó, amelyben több hazai bank és a két nagy kártyatársaság, a MasterCard és a Visa is érintett lehet. Értesüléseik szerint az ellopott adatokkal az elmúlt néhány napban már történtek visszaélések.

A Bankszövetség közleménye szerint a kereskedelmi bankok megtették a szükséges biztonsági lépéseket, és a legmagasabb szintű elővigyázatossággal járnak el ügyfeleik érdekében. Azt tanácsolják, hogy amennyiben a bankkártyás fizetéskor a kártyabirtokos azt tapasztalja, hogy kártyája nem működik, minden ilyen esetben azonnal forduljon a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatához. A szövetség szerint feltételezhetően egy bankokon kívüli elektronikus adatfeldolgozó rendszerben történt az adatlopás.

A hvg.hu információi szerint a Raiffeisen Bank és a Citibank kártyáit is érintheti az ügy, a két bank a Pénzcentrum értesülései szerint már megelőző lépéseket tett, több kártyát is letiltottak. A CIB Banknál egyelőre az ügy miatt nem korlátozták egyetlen kártya használatát sem, de folyamatosan figyelik az kártyaforgalmat, és azonnal jelzik az esetlegesen érintett ügyfeleknek, ha gond van a kártyájukkal - közölték a banknál.

A Pénzcentrum.hu több olvasója is jelezte, hogy a Budapest Bank és a FHB is tiltott le az elmúlt napokban adatlopásra hivatkozva bankkártyákat.