Matolcsy újra a nyugdíjpénztári tagok pénzével tömi be a költségvetési lyukat

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter, sajtótákékoztató
Vágólapra másolva!
Emeli a jövedéki adót, és nem enged elkölteni minisztériumi pénzeket a kormány, hogy bebiztosítsa a 2012-es költségvetési hiánycélt, és magánál tartja az állam a magánnyugdíjpénztárban maradók befizetését is. 320 milliárdos kiigazítás lesz a költségvetésben.
Vágólapra másolva!

Pótlólagos kiigazításokról döntött a kormány, jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő Matolcsy Györggyel közös sajtótájékoztatóján csütörtök délelőtt a Parlamentben.

Matolcsy György kijelentette, hogy jövőre tartják a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt, ennek érdekében a költségvetést 299 forintos euróárfolyammal és félszázalékos várható növekedéssel számolták újra. Mindez 320 milliárd forintos lyukat üt a költségvetésen, amiből 200 milliárdot az országvédelmi alapból tömnek be, a fennmaradó 120 milliárd forintot pedig három forrásból fedezik. Ebből csak 20 milliárd forintot tesz ki a cigaretta jövedéki adójának emelése, további 52 milliárdot fejezeti tartalékolásból teremtenek elő.

A magánnyugdíjpénztárakban maradt 102 ezer embernek a befizetését újfent magához irányítja a kormány, ebből 48 milliárdot remél. Emlékezetes, tavaly ősszel arról határozott az Orbán-kormány, hogy idén decemberig a tagdíjakat az államkasszába irányítja, de 2012-ben már visszaáll a normál rend, és a pénztárba megy a pénz. Ezt az ígéretét szegi meg most a kabinet, a tagdíjat határozatlan ideig irányítja magához az állam. (A többi pénztártagot, 3 millió embert, visszaterelte magához az állam, és az ő megtakarításukat bekebelezte.)

A pénztártagok duplán rosszul járnak ezzel. Egyrészt nem gyarapítják félretett pénzüket, a meglévő vagyonukat ugyan forgatja a pénztáruk, azon lehet nyereségük, azonban a vagyonkezelési díjat folyamatosan levonják belőle. Másrészt, most már nem tudnak kilépni a magánpénztárból, arra január 31-ig volt módjuk.

Matolcsytól a sajtótájékoztatón megkérdezték, újra megnyitja-e a kaput a kormány ennek a 102 ezer személynek a visszalépésre. A miniszter azt mondta, hogy még nem eldöntött a dolog, de lehetséges.

Ha így lesz, és ezeket az embereket is visszatereli magához az állam, akkor hirtelen 300 milliárd forintos vagyonnal is gazdagodik a kormány, ennyi ugyanis a pénztártagok vagyonának értéke.

Hírlapi kacsa, vélte Matolcsy arról a csütörtöki Magyar Hírlapban megjelent felvetésről, mely szerint a kormány visszaállítaná a pénzügyminisztériumot, és Varga Mihály miniszter lenne.

Van itt pénz

A Bankszövetséggel ma aláírt megállapodás 300 milliárd forint terhet ró a költségvetésre. Az állam ezt a pénzt kiköhögi. Matolcsy szerint az idei évre eső 90 milliárd forint máris ki van pipálva, idén a költségvetés többletes lesz, abból telik erre. A miniszter szerint jövőre és az utána következő években az évi 50-60 milliárd forintos költségvetési kiadást egy az egyben fedezi az az adóbevételi többlet, amely a devizahitelesek többletfogyasztásából adódik. A devizahitelesek fogyasztását a Bankszövetséggel kötött megállapodás fogja meglódítani az elképzelés szerint.

Eddig húzták az újratervezést

A végsőkig húzta a kormány, hogy beavatkozzon a 2012-es költségvetés parlamenti megalkotásába. Csak a múlt héten döntötte el, hogy valamilyen formában valamilyen szerkezetű kiigazítást már most végrehajt, mert veszélyben érzi a költségvetés hiánycéljának teljesülését.

Pedig már jó ideje lehetett azt tudni, hogy idejétmúlt alapokra van tervezve a költségvetés. A parlamentnek szeptember végén benyújtott költségvetési terv másfél százalékos gazdasági növekedéssel és 268 forintos euróárfolyammal kalkulált, holott a gazdasági prognózisok már augusztus óta egyre borúsabbakká váltak, az euró ára pedig azóta szinte folyamatosan a 300 forint feletti tartományban van, novemberben soha nem látott mélypontra, az euróval szemben 318 forintos szintig gyengült a hazai valuta.

A kormány mostanra vállalta fel a gyengébb forintot, és hogy jövőre stagnálásközeli állapotba ér a gazdaság. Ez a két tényező 200-220 milliárd forinttal dobja meg a deficitet. Erre jön rá még az, hogy a parlament a két héttel ezelőtti szavazáson 60-80 milliárd forinttal rontotta az egyenleget.

Ezekre a kockázatokra elegendő a jövő évi költségvetésbe beépített 300 milliárd forintos tartalék, de a kormány nem akart nekivágni az Orbán szerint is nehéznek ígérkező esztendőnek úgy, hogy a puffert már előre felélték, nem lenne mihez nyúlni gyorsan, ha még rosszabbra fordulnának a dolgok. Ezért döntött a tegnapi, szerdai ülésén a jövedéki adó emeléséről.