Borúlátóbbak a kormánynál a magyar gazdaságkutatók

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter csütörtöki bejelentésében arról beszélt, hogy a kormány félszázalékos növekedéssel számol jövőre. Az Európai Bizottság november végi előrejelzése pontosan ekkora növekedésre számított, az OECD valamivel derűlátóbban 0,6 százalékot jósolt. A magyar gazdaságkutatók azonban most még ennél is kisebb növekedést, vagy egyenesen a gazdaság visszaesését prognosztizálják.
Vágólapra másolva!

A Kopint-Tárki 0,3 százalékos gazdasági növekedést, a Pénzügykutató 0,7 százalékos visszaesést, a GKI Gazdaságkutató 1,5 százalékos GDP-csökkenést prognosztizál jövőre - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság csütörtöki rendezvényén. A Századvég Gazdaságkutató csütörtökön megjelent előrejelzése szerint jövőre 0,4 százalékkal nő a GDP.

A háztartások fogyasztása visszaesik jövőre: a Kopint-Tárki szerint 1,0 százalékkal, a Pénzügykutató várakozása -1,4, a GKI előrejelzése -3,5 százalék. A beruházások jövő évi alakulásában nem voltak egységesek a gazdaságkutatók: a Pénzügykutató szerint az idei szinten maradnak a beruházások, a GKI 4,0 százalékos, a Kopint-Tárki 5,0 százalékos visszaesést vár.

A munkanélküliségi ráta jövő évi alakulásban viszonylag egységesek a gazdaságkutatók, előrejelzésük 10,9-11,0 százalék. A konjunktúrakutató intézetek 290, illetve 300 forintos átlagos euróárfolyamot várnak 2012-re.

A folyamatosan változó törvényi szabályozás szinte lehetetlenné teszi a gazdasági prognózis készítését - jelezte Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, aki valószínűnek tartja, hogy az EU-IMF tárgyalások és a hitelfelvétel révén újjáéled a Pénzügyminisztérium. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint a jogbiztonság és a kiszámíthatóság hiánya miatt elfordulhatnak a befektetők Magyarországtól, ami nemcsak rövid távon, de hosszabb távon is alááshatja a magyar gazdasági növekedést.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa a nemzetgazdasági miniszter csütörtöki bejelentésére reagált, miszerint a munkaadók magánnyugdíj-pénztári befizetéseit a kormány átirányítja az állami nyugdíjrendszerbe: "Konfiskálással nem lehet tartós egyensúlyt teremteni" - hangsúlyozta a kutató.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány jövőre tartja a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt, ennek érdekében a költségvetést 299 forintos euróárfolyammal és félszázalékos várható növekedéssel számolták újra. Mindez 320 milliárd forintos lyukat üt a költségvetésen, amiből 200 milliárdot az országvédelmi alapból tömnek be, a fennmaradó 120 milliárd forintot pedig három forrásból fedezik. Ebből csak 20 milliárd forintot tesz ki a cigaretta jövedéki adójának emelése, további 52 milliárdot fejezeti tartalékolásból teremtenek elő.

Az OECD november végén ismertetett előrejelzése szerint Magyarország recesszióba süllyed jövőre. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 0,6 százalékos recesszióra módosította 2012-es magyar GDP-növekedési előrejelzését az előző prognózisban jelzett 3,1 százalékos növekedésről. Az idén a magyar GDP 1,5 százalékkal növekszik az előző előrejelzésben várt 2,7 százalék helyett.

Az Európai Bizottság (EB) november végi prognózisa a magyar kormány által korábban kitűzöttnél sokkal rosszabb makrogazdasági mutatókkal számolt. Brüsszel már akkor félszázalékos gazdasági növekedést jósolt 2012-re, míg a kormány akkor hivatalosan 1,5 százalékos fejlődésre számított.