Kiábrándító válságkezelés után, komoly az esély az eurózóna szétesésére az EIU szerint

Vágólapra másolva!
Az Economist Intelligence Unit továbbra is 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének esélyét, egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna az elemzőház szerint.
Vágólapra másolva!

A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) helyzetértékelése szerint "mély, elhúzódó globális recesszióval" fenyeget, hogy Európa "képtelen" megoldani pénzügyi válságát, és változatlanul jelentős a kockázata a valutaunió szétesésének is. Az EIU az Economist nemzetközi gazdasági hetilaphoz tartozik, a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja.

Az EIU januárra szóló, Londonban szerdán már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs eredménye "legjobb esetben is kiábrándítónak, legrosszabb esetben kudarcnak" nevezhető.

Az EIU londoni elemzői szerint a csúcstalálkozó kimenetele azt jelenti, hogy az uniós vezetők visszatértek a korábbi hónapokban megszokott, "középtávú átevickélési stratégiához", ráadásul egy olyan időszakban, amikor a "pánikra hajlamos piacok" már megmutatták, hogy képesek az eladósodott euróövezeti országokat "gyorsan a likviditási válság szélére sodorni".

A ház közölte: mindezek alapján továbbra is 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.