Szerdán dönt a kormány az új kiigazító csomagról

Vágólapra másolva!
A büdzsében lévő eltérések kiigazításáról dönt szerdán a kormány, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)szerint felhasználhatják a jövő évi tartalékot, valamint bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket is hozhatnak.
Vágólapra másolva!

A kormány a jövő évi 300 milliárd forintos tartalék felhasználásával, valamint bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések kombinációjával kezeli az alacsonyabb növekedés és gyengébb forintárfolyam miatti eltérést a büdzsében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden. Hozzátették: az, hogy a "kombinációban" az egyes típusú intézkedések milyen arányban szerepelnek, a szerdai kormányülésen dől majd el.

A büdzsé átalakításának egyik oka az, hogy az eurózóna gazdaságai rosszabbul fognak teljesíteni jövőre, mint korábban, valamint az: ha az euróövezet országai nem tudják megerősíteni a közös pénzt, akkor annak kedvezőtlen hatása lesz a forint árfolyamára. Ezért az egész 2012-es költségvetést más euró-forint árfolyamon kell kiszámolni, mint amivel a kormány a benyújtáskor kalkulált - írta az NGM.

Arra a kérdésre, hogy tartható-e a jövő évi költségvetés tervezett, december 19-i zárószavazásának időpontja, a minisztérium azt válaszolta: ha december 31-ig az Országgyűlés nem fogadná el a következő évre szóló költségvetési törvényjavaslatot, akkor a most még hatályos államháztartási törvény alapján törvényt alkothatna az átmeneti gazdálkodásról. Az erről szóló törvényt a kormánynak kell haladéktalanul elkészíteni és a parlament elé terjeszteni.

A héten az [origo]-nak adott interjút Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki szerint nem lenne szerencsés, ha a bevételnövelő lépések során meghosszabbítanák a bankadót, vagy további különadókat vezetnének be. Varga elmondta, hogy "a külföldi befektetőknek azt a forgatókönyvet ígértük, hogy 2013-ra ezek a különadók kifutnak. Ha most ezekre tennénk rá egy lapáttal, akkor a félszázalékos növekedés sem lenne reális. Más megoldásokat kell keresni. Ön gazdasági újságíró, én meg voltam pénzügyminiszter, olyan nagy fantázia nem kell ahhoz, hogy kitalálja, miben lehet még lehetőség. A jövedéki adót kell megvizsgálni, olyan tételeket lehet végigszámolni, amelyek valamilyen mentességet élveznek, de hadd ne rögtönözzek. A kollégák számolnak."