Pénzhez jutnak magyar cégek az Audi-gyár építéséből

Vágólapra másolva!
Ötvenmilliárd forintos forgalmat jelent a magyar építőiparnak a győri Audi-beruházás. Az idén az Audi 900 új munkatársat vett fel, így az év végére eléri a 7400-at a foglalkoztatottak száma a győri gyárban.
Vágólapra másolva!

A 900 millió eurós győri Audi-beruházás építési, infrastrukturális munkáira a világcég eddig 200 millió euró értékben szerződött, ennek döntő részére magyar vállalkozásokkal, ami így több mint 50 milliárd forintos forgalmat jelent a magyar építőiparnak - mondta Johannes Roschek, az Audi magyarországi pénzügyeiért felelős ügyvezető igazgatója sajtóbeszélgetésen Győrben.

A motor- és alkatrészgyártás területén mintegy hetven magyar beszállítóval dolgozik a győri Audi Motor Hungaria Kft., a 2013-ban induló járműgyártás azonban külföldi beszállító cégeket is vonz Magyarországra. Az Audi ezért beszállítói park létrehozásáról tárgyal a magyar kormánnyal és Győr várossal, döntés a helyszínről még nem született - ismertette Johannes Roschek.

A győri vállalat idei árbevételéről és eredményéről az Audi AG jövő márciusi nemzetközi sajtókonferenciáján adnak tájékoztatást, de annyi már bizonyos, hogy jobb évet zárnak a tavalyinál - mondta az ügyvezető igazgató. Az elmúlt évben a kft. 4,77 milliárd eurós, 1326 milliárd forintos forgalmat ért el. Az eredmény várhatóan a tavalyihoz hasonló lesz - tette hozzá.

Az idén az Audi több járművet szerel össze, mint tavaly, amikor 38 500 autó gördült le a szerelősorokról. 2011-ben közel 1,9 millió motor készül Győrben, ezen belül 14 új motorcsalád gyártását kezdték meg. A motorfejlesztő központ tíz éve működik, a kezdeti 60-ról több mint 150-re emelkedett a foglalkoztattak száma. Most pedig járműfejlesztési részleget alakítanak ki hétmillió euró értékű befektetéssel. Az új részleg 70 új fejlesztőmérnöki munkahelyet teremt.

Az idén az Audi 900 új munkatársat vett fel, így az év végére eléri a 7400-at a foglalkoztatottak száma a győri gyárában.

Achim Heinfling, a cég termelésért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, jövőre folytatják az innovatív, környezetkímélő motorok fejlesztését, húsz új motortípus sorozatgyártását kezdik meg, és várhatóan növekszik a darabszám is.