Évi 30 ezer munkahelyet hozhat az EU kutatási programja

EU, Eurózóna, Európai Unió, az Európai Központi Bank épülete, ECB
Vágólapra másolva!
A kutatásra fordított eddig 50 milliárdról 80 milliárd euróra emelkedik az EU következő, hétéves költségvetési kerete, amelyből a vállalkozások 2,5 és 20 milliárdot kaphatnak. A programok évi 30 ezer új munkahelyet teremthetnek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság két biztosa az Európai Parlamentben ismertette az Unió következő hétéves költségvetési ciklusának kis- és középvállalkozásokat érintő programjait. Máire Geoghegan-Quinn kutatásért felelős biztos és Antoni Tajani ipari biztos szerint évi 30 ezer munkahelyet teremthetnek az EU-ban az új keretprogramok.

Herczog Edit uniós képviselő szerint a jelenlegi 50 milliárdról 80 milliárd euróra emelkedik az összes kutatási programra fordított összeg, ami javítja az innovatív európai vállalkozások versenyképességét. A COSME elnevezésű keretprogram 2,5 milliárd euróval támogatja közvetlenül a kisvállalkozásokat, a Horizon 2020 nevű kutatási keretprogram pedig 20 milliárd euróval az EU mintegy 23 millió kisvállalkozását.

Az új, 2,5 milliárd eurós vállalkozásfejlesztési program célja a pénzügyi eszközök elérhetőbbé tétele, a vállalkozói kultúra fejlesztése és a vállalkozások nemzetközi piacra jutásának támogatása. A tervek szerint a COSME évente 39 ezer vállalkozást ér el, 900 új üzleti termék bevezetésében segít, így évi közel 30 ezer munkahely teremtésében és megőrzésében lesz érintett.