MNB: A 200 milliárdos kiigazítás kevés lesz

új költségvetés, Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Lázár János
Vágólapra másolva!
Ha a tartalékokból egyetlen fillért sem enged költeni a kormány, akkor még becsúszna a költségvetési hiány az Unió által elvárt 3 százalék alá, de a kormány saját céljának eléréséhez ez kevés - vélik a Magyar Nemzeti Bank elemzői. Ha a tartalékokat meg akarja őrizni a kabinet, akkor akár 300 milliárdos kiigazító csomagot kell összeállítania az MNB szerint.
Vágólapra másolva!

Ha 300 milliárdos tartalékkal akar nekivágni a következő évnek a kormány, ahogyan azt kormánytisztviselők mondják, akkor 290-300 milliárd forintos kiigazítást kellene gyorsan levezényelnie - ez az üzenete a jegybank költségvetési elemzésének.

Az MNB szakértői átszámolták a jövő évi költségvetést, amelyről a jövő héten zárószavazást tarthat a parlament. A jegybank stábja azt találta, hogy a legutóbbi elemzésükhöz képest, amelyet októberben végeztek, romlott a makrogazdasági helyzet, de az adóintézkedések és az első körös költségvetési módosítók is átrajzolják a költségvetésről kialakított képet. Akkor még 3,1 százalékos hiányt vártak a kormány 2,5 százalékos céljával szemben, most már 3,4-3,6 százalékos deficitet valószínűsítenek.

Ha a költségvetésbe épített 300 milliárd forintos tartalékból egy fillért sem enged elkölteni a kormány, vagyis a pénzt elvonja, akkor 3 százalék alá ugyan becsúszhat a deficit (de még így is meghaladná a 2,5 százalékos tervet), az évközi váratlan eseményekre azonban nem tudna reagálni a kormány. Ezért gondolja azt az MNB, hogy ha a kormány - az elmúlt napok nyilatkozatainak megfelelően - nem szeretné lekötni már most a tartalékokat, azokat igyekszik megőrizni a rossz időkre felkészülve, akkor akár 300 milliárdos újabb takarékossági csomagot lesz kénytelen összeállítani.

Hogy a kormány hogyan dönt, arról csak találgatások folynak, elvileg a szerdai ülésen a kabinet pontot tesz az ügy végére. Annyit lehet tudni a kormányzati szándékról, hogy 100-200 milliárd forintos kihatású lépést kíván tenni, de annak mibenléte nem ismert. Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az [origo]-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy "a jövedéki adót kell megvizsgálni, olyan tételeket lehet végigszámolni, amelyek valamilyen mentességet élveznek". Nagy kérdés az is, hogyan biztosítható, hogy a jövő évi költségvetést most már nincs mód átírni, leghamarabb februárban nyúlhat hozzá a kormány a fő kiadási és bevételi számokhoz.

A jegybank kitér arra is, hogy két héttel ezelőtt, a költségvetés első körös módosítóiról tartott parlamenti szavazáson 80 milliárd forinttal romlott az egyenleg, vagyis ennyivel nőtt a hiány. Mint az [origo] felhívta rá akkor a figyelmet, számításaink szerint 60 milliárd forinttal növelték a honatyák a deficitet azzal, hogy fiktív bevételeket osztogattak szét.