Kétszázmilliárdos szakadék Orbán előtt

Vágólapra másolva!
A kormánynak kétszáz milliárd forintos lyukat kell betömnie a 2012-es költségvetésben, ehhez további intézkedésekre lesz szükség - mondta hétfőn Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, a Bloomberg hírügynökség internetes oldalán olvasható tudósítás szerint.
Vágólapra másolva!

Növelni kell a bevételeket, csökkenteni a kiadásokat, és a költségvetés tartalékaihoz is hozzá kell nyúlni - mondta az államtitkár a TV2 reggeli műsorában. Ennek egyik oka, hogy a gazdasági növekedés a tervezett 1,5 százalékoshoz képest, a friss előrejelzés szerint csak 0,5 százalékos lesz, a másik pedig az, hogy a forint sokkal gyengébb annál, amilyen árfolyamszintterl a büdzsét számolták - idézte Cséfalvayt a Bloomberg.

Cséfalvay Zoltán a Hír TV vasárnap esti műsorában is hasonlóan nyilatkozott, bár számot akkor még nem említett. "Meg kell találni annak az egyensúlyát, hogy a tartalékból is valamit felhasználva, és ha szükséges, akkor pedig az egyenleg javítása érdekében kiadáscsökkentő vagy akár bevételnövelő lépéseket tenni" - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az eurózóna adósságválságát kezelni hivatott EU-csúcs után közölte, hogy a növekedési előrejelzéseket lejjebb kell hozni, ezért újra kell tervezni a jövő évi költségvetést. Azt mondta, a 2012-es évet "túl kell élni", a korábban gondoltnál sokkal nehezebb lesz az egész EU-ban, így Magyarországon is.