Európai zavargásoktól tart az amerikai vezérkari főnök

Vágólapra másolva!
"Rendkívül nyugtalan" az euróválság fejleményei miatt, mivel az Európai Unió esetleges felbomlása akár zavargásokhoz is vezethet a kontinensen - mondta pénteken Martin Dempsey tábornok, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke az AFP hírügynökség tudósítása szerint.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna hatalmas veszélyben van - jelentette ki Dempsey, és hozzátette, ez nemcsak gazdasági szempontból érinti az Egyesült Államokat, hanem a lehetséges politikai-társadalmi következmények révén is. Szerinte nem világos, hogy az elhatározott intézkedések képesek-e egyben tartani a közösséget.

Csütörtökön és pénteken hosszan tárgyaltak az EU 27 tagállamának vezetői a krízis megoldásáról, és a többségnek sikerült is több fontos kérdésben megegyeznie, de a remélt konszenzus nem jött létre, és a beharangozott intézkedések várható hatékonyságáról is megoszlanak a vélemények. Minderről bővebben itt olvashat.

Az AFP szerint a tábornok "szokatlanul őszinte" szavai az eddigi legerősebb jelzést közvetítik arról, hogy mennyire aggasztja az USA vezetőit az elhúzódó euróválság. Barack Obama elnök többször sürgette már a megoldást, de alapvetően optimistán beszélt az esélyekről. A Fehér Ház szóvivője, Jay Carey pénteken is csak annyit mondott, hogy az Európai Unió haladást ért el a gazdasági-pénzügyi integráció elmélyítéséről szóló elvi megállapodással, de "ennél többet kell tenni". A szóvivő szerint a probléma európai, amelyre európai megoldást kell találni. "Úgy gondoljuk, hogy (az európaiaknak) meggyőzően és határozottan kell cselekedniük. De bizonyos előrelépést sikerült elérni, ami jó" - mondta a Carney.

Dempsey félelmeit mások is osztják. Willem Buiter, a Bank of England monetáris tanácsának volt tagja - jelenleg a Citigroup bankcsoport közgazdásza - csütörtökön azt nyilatkozta, hogy az eurózóna teljes szétesése évekig tartó, világméretű gazdasági hanyatlást és "zűrzavart" okozna. Írország, Portugália, Olaszország és Spanyolország esetleges csődje pedig szerinte nemcsak az európai, hanem az egész észak-atlanti bankrendszert térdre kényszerítené.