Több mint négyszáz embert elküld, 43 fiókot bezár az Erste Bank

Erste Bank, óriásveszteség, euróválság, végtörlesztés
Vágólapra másolva!
A jövő év elején dolgozóinak mintegy 15 százalékától, 400-450 alkalmazottól válik meg az Erste Bank Hungary, és várhatóan 43 magyarországi fiókját bezárja. Andreas Treichl, az osztrák anyavállalat vezérigazgatója pénteken közölte, hogy a bankcsoport egyetlen közép-európai piacról sem vonul ki, de a szerkezetátalakításra szükség van.
Vágólapra másolva!

"Habár egyes országokban nem ortodox gazdaságpolitikai intézkedéseket vezettek be, más országokban pedig több időre van szükség a gazdaságélénkítő lépésekhez, továbbra is lojálisak maradunk a térséghez" - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste-csoport vezérigazgatója pénteken a társaság rendezvényén, és hozzátette: a cégcsoport egyetlen közép-európai országból sem vonul ki.

A bankvezér közleményéből kiderül, hogy az Erste jól reprezentált ezekben az országokban, amelyek a cég szerint a legjobb növekedési potenciált kínálják; vagy már az Európai Unió tagállamai, vagy csatlakozásra esélyesek. Treichl szerint a nehéz időkben is biztosítani kell a szükséges tőkét, likviditást és szolgáltatásokat, ennek érdekében nemzetközi üzletágtól és más, az alaptevékenységek közé nem sorolható területekről csoportosítanak át forrásokat.

Elbocsátások és fiókbezárások lesznek

Hozzátette, ez azt jelenti, hogy a költségstruktúra a reálgazdaságnak megfelelőn alakul át, főként Magyarországon, ahol a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás mellett jelentős szerkezetátalakítás kezdődött meg. A tervek közt szerepel a fiókhálózat karcsúsítása, a munkavállalói létszám csökkentése, valamint a leányvállalatok integrálása a bankba. "Ennek ellenére továbbra is a magyar üzleti szféra partnere maradunk, és egyik elsődleges feladatunknak tekintjük, hogy pénzügyi szolgáltatásokat biztosítsunk a vállalkozások számára" - húzta alá Andreas Treichl, aki azt is közölte, hogy az általános gazdasági körülmények fényében az Erste Group a költségcsökkentésre koncentrál annak érdekében, hogy 2012-ben a kiadások az idei szint alatt maradjanak, és a bankcsoport a tőkeigényét az állam pénzügyi segítsége nélkül kívánja előteremteni.

A bankcsoport magyar leánybankja péntek reggel közölte, hogy csoportos, a teljes létszám 15 százalékát érintő leépítést hajt végre. A lépés 400-450 főt érint, a fiókhálózat pedig 43 fiókkal csökken. Jelasity Radován elnök-vezérigazgató közölte, hogy "a tulajdonos Erste Group változatlanul fenntartja a magyar piac és a hazai ügyfelek iránti elkötelezettségét", azonban a bankpiac lefékeződése miatt át kell értékelni a bankcsoport középtávú magyarországi kilátásait. Mint mondta, a korábbi évek hitelezésen alapuló növekedését felváltja a forrásgyűjtésre fókuszáló banki tevékenység. "Alapvető cél, hogy az Erste közel 900 ezer magyar ügyfele számára a fő bank legyen" - fogalmaz a pénzintézet közleménye.

Az NGM az Erste nyereségét emlegeti

Az Ersténél tervezett leépítést a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben nehezményezte. A szaktárca közölte, "létszámleépítésre és fiókbezárásra készül az Erste Bank, miközben az elmúlt tíz évben az összprofitja mintegy 60 milliárd forintot tett ki, a 2000-es évek első évtizedében pedig minden évben nyereséges volt az osztrák érdekeltségű bank.

Az NGM szerint az Erste Bank ezzel a lépésével nem várta meg a kormány és a Bankszövetség között folyó tárgyalások végét. Közleményük szerint "a kormány célja pedig továbbra is az, hogy egy világos, áttekinthető, tervezhető 'kimenekülési út' legyen a devizaválságból a bankok, a kormány, a devizahitelesek, a vállalkozók és az önkormányzatok számára is". A gazdasági tárca szerint a 2000-es években a bankok hitelezési politikája az élesedő verseny miatt egyre felelőtlenebb és etikátlanabb irányba tolódott. Úgy vélik, hogy a devizahitelezés - kockázatokat figyelmen kívül hagyó - felfutása jelentősen hozzájárult a makrogazdasági egyensúlytalansághoz, illetve Magyarország pénzügyi sebezhetőségéhez.