Magyar cégek ugródeszkája lehet az állami Rába

futómű vizsgálata a győri Rába Futómű Kft. gyárában
Vágólapra másolva!
Termékfejlesztésre, így buszgyártásra és alkatrész-beszállításra készül az állam, ha sikerül többségbe kerülnie a Rába Járműipari Holdingban. Az új állami cég magyar vállalkozók ugródeszkája lehet majd a multik felé a vagyonpolitikáért felelős államtitkár szerint. A nyilvános vételi ajánlat a jövő hét hétfőn zárul le.
Vágólapra másolva!

A termékfejlesztésre fog koncentrálni az állam, ha sikerül többséget szereznie a Rábában - jelentette ki Hegmanné Nemes Sára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az [origo]-nak adott nyilatkozatában. A vagyonpolitikáért felelős államtitkár elmondása szerint "volna lehetőség buszokat gyártani a Rábában", mert vannak hazai termékfejlesztési innovációk. A járműgyártáson kívül az alkatrész-beszállítás lehet a másik fontos terület, ahol fejleszteni akar az állam - jelentette ki Hegmanné.

Lehet új magyar busz

"Nem ingatlanspekulációs céllal vásároljuk fel a cég részvényeit" tette hozzá az államtitkár azokra a hírekre reagálva, hogy a cégben győri ingatlanjai jelentik a legnagyobb értéket. Az állam célja részben az, hogy "felélesszen régebbi, hagyományos iparágakat" és beszállítói lehetőségeket teremtsen magyar kis- és középvállalkozásoknak (kkv).

"A Rába egy ugródeszka lehet a magyar cégeknek, mert a Mercedes és az Audi nagyon szigorú feltételeket támaszt a beszállítóinak" - jelentette ki Hegmanné, és hozzátette, hogy a beruházás egyik legfontosabb hozadéka a hazai beszállítói kör bővítése lehet.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor gördülhet ki az első Rába-busz a győri gyárból, Hegmanné úgy reagált, hogy "ez jó kérdés", majd hozzátette, hogy a szerkezeti átalakítások legalább 1-1,5 évig tarthatnak.

Lesz még állami beruházás

Az államtitkár kiemelte, hogy "a Rába az első fecske", a kormány tervezi, hogy más stratégiai iparágakba is beszáll tulajdonosként, ilyen terület lehet a jövőben az energiaipar is.

Az állami tulajdon akkor valósulhat meg a Rábában, ha a jövő hét hétfőig tartó nyilvános ajánlattétel során az államnak sikerül a részvények több mint 50 százalékát megszereznie. Tekintettel arra, hogy az államhoz került nyugdíjvagyonon, illetve az MFB Invest állami bankon keresztül (és egy külföldi befektető, a DRB Hicom már felajánlott részvényeivel) 27 százalékos tulajdoni hányad már összejött az államnak, jó esély van arra, hogy sikerül többségi tulajdonossá válnia.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. november elején részvényenként 815 forintos árfolyamon tett nyilvános vételi ajánlatot a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Rába Járműipari Holding Nyrt. papírjaira - derül ki a tőzsde honlapján közzétett tájékoztatásából.