Orbán: Minket is magával ránthat az eurózóna leértékelése

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja az eurózónának, mégis érdemes szorítanunk, hogy az övezetbe tartozó országok miniszterelnökei megegyezzenek a válság kezelésében - mondta Marseille-ben Orbán Viktor kormányfő.
Vágólapra másolva!

Bár Magyarország nem tagja az eurózónának, de ha annak rosszul megy, Magyarországnak is rosszul megy, és ha leértékelik az euróövezetet, az magával rántja Magyarországot is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Európai Néppárt marseille-i kongresszusán magyar újságíróknak.

A kormányfő szerint "bár mi nem vagyunk tagja az eurózónának, mégis azért érdemes szorítanunk, hogy az eurózóna országainak miniszterelnökei megegyezésre jussanak". Orbán hozzátette: az biztosnak látszik - és a magyar nemzeti érdekekkel is egybeesik -, hogy a közös pénz, "az euró mögé közös költségvetési gazdálkodást és szigorú gazdálkodási elveket helyeznek majd az eurózóna tagállamai".

Orbán Viktor úgy véli, középtávra ugyan egyetértés formálódik a közös költségvetési politikával összefüggésben, a gond azonban az, hogy "közben ég a ház, a baj az ajtón kopog". Magyar újságíróknak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy a problémára, vagyis az európai gazdaságok közvetlen és azonnali leértékelésére nem válasz az, hogy "mi néhány hónapon belül majd úgy módosítjuk az alapszerződést, hogy utána még egyszer már nem fordulhat elő olyan eladósodás, mint amilyentől ma szenved a kontinens". A rövid távú megoldás az igazán fontos, de ennek körvonalai szerda este még nem látszanak - mondta a kormányfő.

Kérdésre válaszolva Orbán kifejtette: ebben a pillanatban a közös költségvetésre vonatkozó szabályok nem érintik Magyarországot, hiszen azok az eurózóna tagállamaira vonatkoznának. "Bennünket annyiban érint, hogy később, amikor majd csatlakozunk az euróhoz, akkor már ránk is vonatkoznak ezek a szabályok. De a magyar gazdaság mostani állapotát tekintve nem várható, hogy ez a következő néhány év problémája lesz. Ez legközelebb 2018 és 2020 között kerül majd az akkori parlament asztalára" - mondta.

"A magyar nemzeti érdek az, hogy olyan megoldást találjanak az eurózóna tagállamai, amely nem feszíti szét a 27 országból álló európai uniós kereteket. Ez a kompromisszum nagyjából valahol a német álláspont irányában található, ide szeretnénk eljutni péntek délutánra" - zárta szavait a kormányfő, utalva arra, hogy a kongresszus második napján, csütörtökön összeülnek a néppárthoz tartozó állam- és kormányfők, akik felkészülnek a hét második felében, csütörtökön és pénteken esedékes brüsszeli Európai Tanács-ülésre, amelyen az EU állam- és kormányfői tárgyalnak az euróövezeti válságra adandó újabb átfogó megoldásról.

Francois Fillon francia kormányfő a kongresszus ülésén kijelentette: hosszabb távon lehetetlen a közös valuta fenntartása az eurózóna tagállamainak növekedési, stabilitási és konvergencia-politikájának összehangolása, illetve költségvetési szigor nélkül. Beszédében méltatta és pragmatikusnak nevezte a hétfőn Franciaország és Németország által bemutatott válságkezelő tervet. A francia-német duó dominanciáját övező, egyre növekvő aggodalmakról azt mondta, hogy a Sarkozy-Merkel-párost a válságból kivezető, "úttörő erőnek" kell tekinteni.