Elmarad a nagy áttörés a hétvégi EU-csúcson egy német forrás szerint

Vágólapra másolva!
A német kormány egyre kevésbé bízik benne, hogy az összes uniós tagállamot sikerül meggyőznie a csütörtökön kezdődő kétnapos csúcson arról, hogy az euróövezeti válság megoldása érdekében módosítani kellene az Európai Unió alapszerződését - állítják berlini források.
Vágólapra másolva!

A német kormány már szinte feladta a reményt, hogy az Európai Unió valamennyi tagállamát meggyőzheti az EU alapszerződésének módosításáról - mondta egy vezető beosztású német kormányzati tisztségviselő a Dow Jones üzleti hírügynökségnek szerdán.

"Pesszimistább vagyok, mint egy hete, hogy teljes egyetértés születhet" - fogalmazott a neve elhallgatását kérő berlini forrás. A szakember elmondta: egy valószínűbb forgatókönyv szerint a 17 euróövezeti tagállam, illetve "négy vagy öt" másik EU-tagállam külön állapodik meg gazdaságpolitikájuk fokozottabb összehangolásáról, költségvetésük brüsszeli ellenőrzéséről és az adósságállomány, illetve a költségvetési hiány mértékére vonatkozó szigorúbb szabályokról.

Az európai uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtök este munkavacsora keretében kezdi meg kétnapos tárgyalását Brüsszelben. Németország és Franciaország korábban az Európai Unió alapszerződésének módosítására tett javaslatot az euróövezeti stabilitás megteremtése érdekében.

A berlini forrás a hírügynökségnek elmondta: "az elmúlt hetek számos egyeztetése során világossá vált, hogy sokan nem ismerik fel a helyzet súlyosságát". "Döntő lépéseket kell tennünk az euróövezet átalakítása érdekében. Céljainkat nem lehet kisebb, eseti lépésekkel elérni" - tette hozzá. A szakember elismerte: a német kormány letett arról, hogy olyan kitétel kerüljön a szerződésmódosítási javaslatba, amely a magánszektor részvételét tenné kötelezővé, amennyiben az euróövezet állandó mentőalapját, az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) veszteség érné. A jövőben az ESM a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) érvényben lévő rendelkezésekhez hasonló szabályozással bír majd a magánbefektetői részvételre vonatkozóan - tette hozzá.

A Financial Times szerdai számában megjelenteket cáfolva a német döntéshozó kijelentette: nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy az ESM-et párhuzamosan működtessék az ideiglenes mentőalappal, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközzel (EFSF). A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó német kormányzati forrás is borúlátó képet festett. Elmondta: nem várható, hogy már most döntés szülessen arról, hogy az IMF forrásait is bevonják az euróövezeti válságkezelésbe.