Matolcsy Simor segítségét is várja a növekedés felpörgetésében

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
A Növekedési Terv és a stabilitási törvény is azt a célt szolgálja, hogy "megnyerjük a következő időszakot" jelentette ki sajtótájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán parlamenti sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint 2020-ra csökkenhet a magyar államadósság a GDP 50 százalékának környékére.
Vágólapra másolva!

Kilenc év múlva, 2020-ban közel kerül Magyarország ahhoz, hogy az államadósság a GDP 50 százaléka legyen - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerda délelőtti sajtótájékoztatóján a Parlamentben. A miniszter hangsúlyozta, hogy a stabilitási törvény tervezete alapján a szigorúbb államadósság-csökkentési szabály 2015-től lépne életbe, akkorra pedig már a GDP 65-70 százalékára csökkenhet az ország adóssága.

A miniszter az után tartott sajtótájékoztatót, hogy múlt hét pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra hozta a Magyar növekedési tervet. Az Európai Bizottság gazdasági előrejelzésében félszázalékos növekedést jósolt Magyarországnak, ezzel szemben a kormány a készülő 2012-es költségvetést 1,5 százalékos növekedéssel tervezte - ezért dolgozott ki egy növekedési stratégiát a kormány.

Matolcsy a költségvetés alapjául szolgálónál rosszabb gazdasági környezettel kapcsolatban szerdán elmondta, hogy nem kizárt, hogy a kormány a jövő héten egy kisebb korrekciót hajt végre a költségvetés kiadási és bevételi oldalán. Ez azonban nem szükségszerűen lesz így, a miniszter szerint az is járható, hogy a tartalékok elegendők lesznek a kisebb bevételek kezelésére.

A stabilitási törvény hétfőn jelent meg a parlament honlapján, ebben a kormány a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait határozná meg. A törvény tervezetéről több helyen - így az [origo]-ban is - először az jelent meg, hogy a kabinet felfüggeszti az államadósság elleni harcot, de a részletesebb elemzés után kiderült, hogy a tervezet csak puhább adósságcsökkentést tenne lehetővé a kormánynak 2015-ig. A stabilitási törvényben meghatározott adósságcsökkentési képlet a miniszter szerint "egy modern, az EU talán legmodernebb képlete, és gazdaságtörténetileg komoly fegyvertény is egyben."

Segítsen az MNB

Mind a növekedési terv, mind a stabilitási törvény arról szól, hogy megnyerjük a következő időszakot - jelentette ki Matolcsy György szerdán. A miniszter "sok bölcs hozzászólást vár a növekedési tervhez", a Magyar Nemzeti Bank elnökével pedig tárgyalásokat folytat, a jegybank "eszközöket és forrásokat tud biztosítani ahhoz, hogy a növekedési terv megvalósuljon". A miniszter szerint olyan megoldásokat várnak, amelyeket más jegybankok is használnak, például a Bank of England (A brit központi bank jelentős pénznyomtatással pörgette fel a gazdaságot - a szerk.). Matolcsy hangsúlyozta: "a kormány csak kér, a jegybank mérlegeli a dolgot".

Forrás: MTI/Beliczay László

Matolcsy arról is beszélt, hogy azt kérik a jegybanktól, indítsa újra a jelzáloglevél-vásárlási programját (amit 2009-2010-ben folytatott) és vásároljon vállalati kötvényeket, utóbbira azonban nem lehet a devizatartalékot felhasználni, jelezte a miniszter.

A növekedésnek azzal is igyekszik lendületet adni a kormány, hogy állami hitelintézetek útján pénzt juttat a gazdaságban. Az elmúlt hetekben végrehajtottak hatvanmilliárd forintos tőkeemelést a Magyar Fejlesztési Bankban, és ilyen összegű tőkeemelést terveznek a Mehibben és az Eximbankban is.

Ezt a három állami pénzintézetet pedig arra kérik, hogy kamattámogatással, állami garanciavállalással, hitelnyújtással támogassák a növekedési terv megvalósulását. Ezzel, és azzal, hogy az uniós forrásokat minél nagyobb arányban a kkv-szektorba akarják irányítani, ezermilliárd forint áramolhat a gazdaságban Matolcsy elképzelése szerint.

Erős a magyar IMF-küldöttség Matolcsy szerint

Az IMF-fel való tárgyalásokról Matolcsy azt mondta, hogy egy elővigyázatossági hitelkeretet szeretne kapni a kormány. Korábban több elemző is arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte biztos, hogy a 2008-as készenléti hitelt kaphatja csak Magyarország, vagyis a pénzt le kell hívnunk, függetlenül attól, hogy szükségünk van-e rá vagy sem.

A miniszter kitért az [origo] kérdése elől, ami arra vonatkozott, hogy ő miért nem tagja a IMF-es tárgyalódelegációnak. Matolcsy csak annyit mondott: egy erős küldöttséget tud kiállítani Magyarország, Fellegi Tamás vezeti a háromfős delegációt, az NGM államtitkári szinten lesz képviselve, és ott lesz Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke is.