Napi Gazdaság: Egy kézben a magyar adósság tizede

MNB, Magyar Nemzeti Bank, állampapír hozam, bankjegy, pénz, Állami Pénzverde
Vágólapra másolva!
A Templeton befektetési alap több mint ezermilliárd forintnyi magyar államkötvényt vásárolt meg az elmúlt fél évben, ami a deviza-államadósság több mint tíz százalékát teszi ki - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Több mint ezermilliárd forint összegű magyar államkötvényt vásárolt meg az elmúlt hat hónapban a Franklin Templeton befektetési alap, és ezzel a deviza-államadósság tíz százaléknál nagyobb részét tartja a kezében - írja a Napi Gazdaság keddi száma.

A Templeton súlya a magyar kötvénypiacon kiugrónak számít, ez a koncentráció bizonyos esetekben nagy kockázatot jelenthet, de előnyei is vannak - mondta Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő kötvényportfólió menedzsere a gazdasági napilapnak. (A külföldiek kezében lévő, forintban denominált államkötvények állománya szeptember végén 3771 milliárd forint volt.)

A lap szerint ez a helyzet akkor lehet veszélyes, ha a magyar kötvénypiacon is bevásárló alapokból a befektetők tőkét vonnak ki, és ezeknek emiatt csökkenteniük kell befektetésüket. "Mivel a magyar piac likviditása nem tesz lehetővé hirtelen nagy mennyiségű eladásokat, így könnyen szétverhetik az ilyen kényszerű eladással" - tette hozzá az Aegon szakértője.

Másfelől a Napi Gazdaság szerint pozitívum, hogy egyetlen végbefektetőnél van a kötvények tíz százaléka, ami jobb, mint ha a hedge fundoknál lenne (a hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, így egyedibb és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani).