Opten: Jövőre az ideinél is több cég dőlhet be

Vágólapra másolva!
A kényszer-végelszámolások megkétszereződhetnek az ideihez képest 2012-ben, vélik az Opten szakértői. Novemberben 24 százalékkal több felszámolási eljárást jelentettek be, mint októberben.
Vágólapra másolva!

Az új cégek alapítása 50 hónapos mélypontot ért el novemberben, miközben csaknem rekordot döntött a felszámolások száma az Opten adatai szerint.

Az elmúlt hónapban 2055 céggel szemben tettek közzé fizetésképtelenségi eljárásról szóló bejelentést a cégbíróságok, ennél nagyobb számban csak idén júniusban nyúltak a végső eszközhöz a nemfizetőkkel szemben a beszállítók és a hitelezők. Az Opten szerint az általános pesszimizmust jelzi, hogy csak 2600 új céget jelentettek be novemberben.

Novemberben a tavalyinál 27 százalékkal több felszámolási eljárást tettek közzé a cégbíróságok. A novemberi adat az egy hónappal ezelőttivel összehasonlítva is csaknem 24 százalékos növekedést mutat.

A közlemény idézi Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját, aki szerint a magyar gazdaság átrendeződése még korántsem ért véget. A növekvő fizetési határidők, az egyre terebélyesebb lánc- és körbetartozások miatt 2012-ben az ideinél is több cégbedőlésre lehet számítani.

Az előző hónaphoz képest csökkent, 2010 novemberéhez képest viszont gyors ütemben nőtt a végelszámolások száma a nemzetgazdaságban. A tavalyi 1023-mal szemben az idén novemberben 1743 cégre kértek végelszámolást a tulajdonosok vagy kényszer-végelszámolást a cégbíróságok, ám ez még így is 442 új eljárással kevesebb az egy hónappal ezelőttinél.

Szakértők szerint a kényszer-végelszámolt cégek száma az idei 15-20 ezerről a jövő évben 40 ezerre is nőhet. Az új cégek bejegyzési száma több mint 900-zal kevesebb az egy évvel korábban regisztrálthoz képest, és 1200-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban.