Merkel: Új uniós alapszerződésre van szükség

Vágólapra másolva!
Németország és Franciaország megállapodott, hogy a két állam az Európai Unió alapszerződésének módosítását fogja javasolni az eurózóna válságának megoldásához - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn, Angela Merkel német kancellárral közös párizsi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Strukturális változásokra van szükség az Európai Unió életében, ezért van szükség az alapszerződést megváltoztatásra - jelentette ki Angela Merkel. Szerinte az új szerződés vonatkozhat az EU jelenlegi 27 tagállamára, de létrejöhet egy szűkkebb együttműködés az eurózóna 17 országa és még további csatlakozók között. "Képesnek kell lennünk arra, hogy a jogi kereteket a valósághoz igazítsuk" - jelentette ki Merkel.

Egyelőre nem világos, mikorra lehet esély egy alapszerződés-módosítás lezárására. Sarkozy azt mondta, márciusra meg kell állapodni a módosításról. "Teljes gőzzel haladunk előre az euró és az eurózóna iránti bizalom visszaállítása érdekében. Világossá akarjuk tenni az európai emberek, és valamennyi tagállam számára, hogy a dolgok nem mehetnek tovább úgy, ahogy eddig" - tette hozzá.

A francia elnök és a német kancellár a hétfői, közös ebédet is magában foglaló találkozójuk eredményeként kidolgozott javaslatok részleteit a pénteki uniós csúcson tárják az EU-tagállamok vezetői elé. Levélben szándékoznak tájékoztatni Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét - idézte Sarkozyt a Wall Street Journal (WSJ) amerikai üzleti lap internetes oldala.

Sarkozy szerint teljes egyetértés van az ügyben közte és Merkel között. Közölte, a javaslatuknak fontos része, hogy a háromszázalékos költségvetésideficit-határ túllépése automatikus szankciókat vonjon maga után minden tagállam számára. Az ettől való eltérést csak úgynevezett súlyozott többséggel lehetne megszavazni. Emellett javasolják, hogy a tagállamokban csak olyan büdzsét lehessen elfogadni, amely nem növeli az államadósságot, ennek betartását az Európai Unió bírósága ellenőrizné. Azt is akarják, hogy az eurózóna kormányfői a jövőben minden hónapban találkozzanak, amíg a krízis véget nem ér.

Mindkét politikus megerősítette, hogy a közös eurókötvény semmiképpen sem jelenthet megoldást, ezért annak bevezetését elutasítják. Egy ilyen modell azt jelentené, hogy az egyes országok közösen viselnék a felelősséget egymás adósságáért. A németek eddig is mereven elutasították ezt az elképzelést.

A sajtótájékoztató kezdete után erősödött az euró a dollárral szemben, és az olasz állampapírok hozama esni kezdett, ami egyaránt arra utal, hogy a piac jól fogadta az elhangzottakat (a forint a nap folyamán, a kedvező nemzetközi hangulatban folyamatosan erősödött).