Újra 300 forint alatt egy euró - elemzők a forinterősödésről

forint euro, euró, devizahitel, végtörlesztés
Vágólapra másolva!
A forint komoly erősödést produkált az elmúlt héten, és hétfőn már a 300-as szint alá is került az euróval szemben mért árfolyam. A javulás elsősorban annak köszönhető, hogy a befektetők az európai adósságválság részleges megoldására számítanak a héten.
Vágólapra másolva!

Hétfőn lélektani szintet lépett át az euróval szemben a múlt héten egyhavi csúcsára erősödő forint: kora délután az euró jegyzése 300 forint alá került, hasonlóan alacsony euróárfolyamra október 4-e óta nem volt példa. A múlt héten folyamatosan erősödő forintról a Bloomberg hírügynökség pénteken azt írta, hogy 2009 óta nem erősödött ennyit a forint egy hét alatt, ennek eredményeként az euró felülről megközelítette a 300 forintos árfolyamot, amelyet több év után október elején tört át.

A forinterősödés részben a javuló nemzetközi hangulattal magyarázható, mert a befektetők ezen a héten előrelépésre számítanak az euróövezet válságkezelésében. Az [origo] által korábban megkérdezett elemzők szerint az adósságválság megnyugtató megoldása, illetve a Magyarország és az IMF között folytatandó tárgyalásokról szóló hír és hiteles gazdaságpolitikai lépések kellenek ahhoz, hogy az euró tartósan 300 forint alatt maradjon. (A forint árfolyamának alakulását itt tekintheti meg.)

Lökést adhatnak az IMF-tárgyalások

Karsai Péter, a Commerzbank devizapiaci szakértője szerint a további forinterősödéshez és a tartósan 300 forintnál olcsóbb euróhoz az kell, hogy az európai adósságválság megoldásán dolgozó döntéshozók - elsősorban Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök - a befektetők számára hiteles programot tegyenek le az asztalra. Az elemző hozzátette, hogy a javuló globális hangulat következtében fokozódik a kockázatvállalási hajlandóság, ami nemcsak az erősödő forinton követhető nyomon, hanem a tovább csökkenő állampapírhozamokban, Magyarország javuló csődkockázati mutatójában, és az emelkedő BUX-indexen is látható. A szakember hozzátette, magyar szempontból a forintnak lökést adhat, ha az IMF-tárgyalások megkezdéséről vagy annak esetleges tartalmáról, köztük a különböző államháztartási rendszerek, közösségi közlekedés, egészségügy, nyugdíjrendszer átalakításáról megszületnek a tervek.

Saághy Pál, az Equilor elemzője szerint a nemzetközi hangulat javulása elég lehet ahhoz, hogy 300 forint alá kerüljön az euró. "Tartósan 300 forintos euróárfolyamra azonban csak akkor lehet berendezkedni, ha a tarsolyban lesz az IMF-megállapodás. Azaz a befektetők látni fogják, hogy többéves időtávon milyen gazdaságpolitikai lépések alapozzák meg a fejlődést" - fogalmazott a szakember.

Nehéznek látszott

Az [origo]-nak nyilatkozó devizapiaci elemzők korábban úgy érveltek, hogy a forint nehezen fog a 300-as szint alá kerülni. Karsai Péter a 300-as határ elérése előtt az [origo]-nak azt mondta, hogy számszerűen nem hiányzik sok - alig több mint egy százalék - ahhoz, hogy 300 alá kerüljön az euró, ezt az egy százalékot azonban nehéz lesz elérni, mert a 300 forintos árfolyamszint egy fontos határ. Ahhoz, hogy az euró ez alá süllyedjen, jelentős optimizmusnak kell eluralkodnia a nemzetközi piacon" - mondta még délelőtt a szakember.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint gyakorlatilag korrekció nélkül erősödött az euróval szemben, azaz 15 forinttal esett a külföldi deviza árfolyama úgy, hogy közben nem szakította meg euróerősödés a folyamatot. Emiatt a szakember délelőtt még úgy látta, valószínűsíthető, hogy valamivel 300 forint felett, körülbelül 300,5 forintos eurónál magáll a magyar deviza erősödése. "A 300 forintos árfolyam alulról, felülről, elölről, hátulról egy nagyon fontos határ, azt sosem egyszerű átlépni. Ahhoz, hogy hosszabb távon e szint alatt maradjon az euró, egyrészt jó nemzetközi hangulat, másfelől kedvező magyarországi hírek kellenek" - mondta Kolba.

A Raiffeisen szakértői szerint a technikai elemzés mutatói alapján középtávon, devizapiaci mértékkel egy-két héten belül, az euró 290 és 295 közötti tartományba süllyedhet, ha nem kerül napvilágra a forint gyengítését előidéző hír. A Raiffeisen elemzése ugyanakkor idézi Orbán Viktor múlt pénteki kijelentését, amely szerint a miniszterelnök december közepe után néhány nappal újabb spekulációs támadásra számít Magyarország ellen. Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán legutóbbi jóslata a forint gyengüléséről igaznak bizonyult. "Amennyiben a kormánynak szándékában áll újabb unortodox eszköz bevetése, akkor a forint gyengülésére minden esély megvan" - vélik a Raiffeisen szakemberei.