Elsírta magát az olasz miniszter a megszorítások bejelentése közben

Elsa Fornero, olasz népjóléti miniszter elsírta magát a gazdasági megszorító intézkedések bejelentésekor
Vágólapra másolva!
A nyugdíjkorhatár 66 évre emelkedik, újra bevezetik az ingatlanadót, és jelentősen csökkentik a közigazgatásban dolgozók számát - a többi között ezt tartalamazza az a megszorító csomag, amelyet Mario Monti olasz kormányfő jelentett be vasárnap esti sajtótájékoztatóján. A megszorító javaslatok sorolása közben az egyik minisztere elsírta magát.
Vágólapra másolva!

A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be a november 16-án esküt tett kormánya megszorító csomagját.

"Itália-mentő csomagnak" nevezte Mario Monti olasz miniszterelnök a következő két évre szóló intézkedéseket. Vasárnap esti sajtótájékoztatóján a kormányfő úgy fogalmazott, hogy "az államfő és a parlament rövid időre és azzal a szigorú kötelezettséggel bízta meg a kormányt, hogy mentse meg Olaszországot a jelenlegi súlyos válság négy olasz generáció munkáját teheti semmissé. Szorosra kell húzni a nadrágszíjat, de feltételeket is teremtünk a gazdasági növekedéshez. Együtt sikerülni fog".

A kormányfő és miniszterei által bemutatott csomag 12-15 milliárd euró költségcsökkentést tartalmaz, 30 milliárdos bevétellel. A javaslatcsomag szerint a kormány tagjai teljes vagyonnyilatkozatot tesznek. A kormányfő-pénzügyminiszter Monti lemondott fizetéséről. Jelentősen csökkentették a megyei közigazgatási testületek létszámát. Az eddigi 50-ről 28-ra csökkentették a független állami hatóságok számát.

Másfél százalékos egyszeri adóval sújtják az előző években külföldi bankokból kedvezményes adóval Olaszországba visszahozott vagyonokat. Az adókulcsok egyelőre nem változnak, de 2012 második felétől előreláthatólag emelik az általános forgalmi adót. Újra bevezetik és megemelik a Berlusconi-kormány által eltörölt ingatlanadót.

Járulékfizetés szerinti nyugdíjrendszert vezetnek be. Jövő évtől a férfiak minimális nyugdíjkorhatára 66, a nőké 62 év lesz és 2018-ig ugyancsak 66 évre emelkedik. A nők 40 év és egy hónap járulékfizetéssel, a férfiak 42 év és egy hónappal mehetnek nyugdíjba. Aki korábban vonul nyugállományba, hiába teljesítette az előírt járulékot, nyugdíjából évi 3 százalékot veszít a kötelező korhatár eléréséig.

"Ha a miniszter is sír, mit tegyenek a nyugdíjasok?"

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Elsa Fornero a bejelentéskor

Miközben áldozathozatalt kért az olaszoktól, Elsa Fornero jóléti miniszter elsírta magát. A részletes csomagot a következő órákban hozzák nyilvánosságra: Monti hétfőn a külföldi tudósítóknak és a római parlamentben, kedden a közszolgálati televízióban ismerteti kormánya intézkedéseit.

"Szigorú csomag, de nincs alternatívája" - nyilatkozta Angelino Alfano, a Szabadság Pártja (PdL), a volt kormánypárt főtitkára. Emma Marcegaglia, a Confindustria, az olasz gyáriparos szövetség elnöke is elkerülhetetlennek nevezte az "Olaszországot és az eurót is megmentő kemény" csomagot, azt hangsúlyozva, hogy a többnyire adóemelést tartalmazó intézkedések "komoly terhet" jelentenek majd.

Tarthatatlan, pusztító és egyeztetés nélkül született intézkedésekről beszéltek viszont a szakszervezeti szövetségek. Ez a nyugdíjreform megvalósíthatatlan, nem lehet egyenlőségjelet húzni fizikai és irodai munkát végzők között - hangoztatta Raffaele Bonanni, szakszervezeti főtitkár. Egy másik érdekképviseleti vezető szerint ismét a szegényebb rétegeket sújtják, semmilyen változás nem történt a Berlusconi-kormány gazdaságpolitikájához képest. "Ha a miniszter is sír, mit tegyenek a nyugdíjasok" - reagált a Fiom vasas szakszervezet, mely hétfőre kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg.