Jár a bérminimum a Tesco pénztárosainak a Legfelsőbb Bíróság szerint

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint a Tesco köteles megfizetni a 94 ezer forintos bérminimumot pénztárosainak - írja a pénteki Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Két év után eldőlt, a Tescónak ki kell fizetnie a jelenlegi 94 ezer forintos garantált bérminimumot pénztárosai részére, miután a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a vállalat érvelését - írja a pénteki Magyar Nemzet. A szakszervezetek visszamenőlegesen követelik a bérminimum kifizetését. A multinacionális vállalat az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) korábbi határozata, illetve a jogerős ítéletek ellenére sem volt hajlandó fizetni, és maga fordult a Legfelsőbb Bírósághoz - írja a lap.

Az ügy előzménye, hogy a Tesco áruházaiban a pénztárosoknak nem a törvényben előírt szakmai bérminimumot fizették ki, hanem a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján meghatározott fizetést, amely a lap információi szerint attól is függ, hogy az ország melyik zónájában található az áruház. Számításaik szerint éves átlagban összesen több mint százmillió, három évre visszamenőleg 300-400 millió forinttal fizetett kevesebbet pénztárosainak a Tesco. A Tesco úgy vélte a vállalatnál a pénztárosi munkakör nem szakképesítéshez kötött, ezért nem jár érte a garantált bérminimum. A Tesco bruttó árbevétele tavaly 666,5 milliárd forint volt.