Harmadával többet keres egy szlovák orvos, mint egy magyar

Vágólapra másolva!
A magyar orvosok átlagosan százezer forinttal keresnek kevesebbet szlovák kollégáiknál - írja a pénteki Magyar Nemzet. A kezdő szlovák orvosok bére átlagosan 17 százalékkal magasabb.
Vágólapra másolva!

A szlovák egészségügyben dolgozók átlagosan 25 százalékkal, a szlovákiai orvosok pedig 30 százalékkal keresnek jobban magyar kollégáiknál - írja a pénteki Magyar Nemzet a fizetesek.hu adatai alapján. A portál a két ország több mint 4000 egészségügyi dolgozójának béradatait vetette össze. A pozíciókat tekintve a legkevesebbet, bruttó 101 200 forintot a magyar kórházi dolgozók kapják, szlovák kollégáik 19 százalékkal többet vihetnek haza. A magyar orvosok átlagosan 214 ezer forintot keresnek, több mint 100 ezerrel kevesebbet szlovákiai kollégáiknál - írja a Magyar Nemzet. A tiltakozó szlovák orvosok átlagosan 315 600 forintot keresnek euróban.

Magyarországon 156 500 forint a havi bruttó átlagfizetés az eggészségügyben, ez Szlovákiában 25 százalékkal nagyobb, 208 ezer forintnak megfelelő összeg az átlagbér. A különbség a szakmai tapasztalatot is figyelembe véve 6-10 év után a legnagyobb, az ennyi éve a pályán lévő egészségügyi dolgozók Magyarországon egyharmadával kevesebbet keresnek szlovák kollégáiknál. A legkisebb, alig 17 százalékos különbség a pályakezdők esetében van.

December elsejével lépett életbe az azt benyújtó szlovák orvosok felmondása, ezért több kórházban is csak a legszükségesebb eseteket látják el. A szlovák orvosok szakszervezete közel háromszázezer forintos béremelést követel, ennek nagyjából felét lenne hajlandó megadni a szlovák kormány.