Évekig húzódhat a válság megoldása Merkel szerint

Vágólapra másolva!
Hétfőre ígéri az EU átszabásának tervét Angela Merkel német kancellár, aki Nicolas Sarkozy francia elnökkel együtt egy "stabilitási uniót" hozna létre az euróválság megoldására. Merkel szerint az adóságválság megoldása évekig elhúzódhat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn mutatja be az Európai Unióra átszabására készített tervét Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök. A Financial Times tudósítása szerint a német kancellár a német parlament előtt azt mondta, hogy az eurózóna nem adósságválsággal hanem bizalmi válsággal küzd, amelyet éveken keresztül tudnak csak megoldani. "A szuverén adósági válságok megoldása egy folyamat, és ez a folyamat évekig fog tartani" - mondta. A kancellár ugyanakkor kijelentette, megvédi az eurót, amely szerinte erősebb, mint Németország korábbi fizetőeszköze, a német márka.

Merkel szerint a hétfőn bemutatandó terv egy "stabilitási uniót" hozna létre a tizenhét eurózóna tagországa számára, szigorú költségvetési fegyelmet írna elő, kemény szankciókkal, és a nemzeti költségvetések szigorúbb felügyeletével járna. "Mi nem csak beszélünk a stabilitási unióról. Mi elkezdünk létrehozni egyet" - mondta Merkel.

A német kancellár ugyanakkor kizárta annak a lehetőségét, hogy az amerikai FED mintájára az Európai Központi Bank pénznyomdaként is működjön. "Az Európai Központi Banknak más feladata van, mint az amerikai FED-nek, vagy a Bank of England-nak" - mondta Merkel. A kancellár a közös eurókötvények kibocsátását is kizárta, mert az szerinte nem lenne összhangban a német alkotmánnyal.

December 8-9-én tartják Brüsszelben az unió legmagasabb szintű találkozóját, az Európai Tanács ülését, amelyen döntés születhet az euró jövőjéről is. Az ülésnek azért van jelentősége, mert az Európai Tanács hozzájárulása szükséges az uniós alapszerződések módosításához, vagyis amennyiben a politikusok átszabnák az Európai Uniót, ez az ülés adhatja meg ehhez az engedélyt.