Bloomberg: 200 milliárd eurót adhat válságkezelésre az EKB

Vágólapra másolva!
A Bloomberg egyelőre meg nem erősített értesülése szerint az Európai Központi Bank az IMF-en keresztül biztosítja a válságkezelésre szánt pénzt. A hírre erősödött a forint az euróval szemben a devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) 200 milliárd euróig terjedő összeget adhat a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül az euróövezeti válságkezelésre - jelentette pénteken a Bloomberg üzleti hírügynökség két, az egyeztetéseket jól ismerő forrásra hivatkozva.

A hírcsatorna értesülésére jelentősen erősödött a forint az euróval szemben, 304 forintról 301,61 forint közelébe csökkent az euró árfolyama. A frank árfolyama 245,97 forintról 243,87 forintra esett. Az euró dollár jegyzése 1,3492 dollárról 1,3532 dollárra nőtt.

A Bloomberg értesülését más nagyobb külföldi hírügynökség nem erősítette meg. Az EKB pedig nem adott ki erre vonatkozó közleményt.

A hírügynökség értesülései szerint az új terv azért került a tárgyalóasztalra, mert kudarcot vallottak az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítésére vonatkozó tervek. Az európai uniós vezetők már hetek óta azon vitáznak, hogyan lehetne kibővíteni a 440 milliárd eurós kerettel rendelkező EFSF-et. Eddig szó volt arról, hogy a keretet kétezer milliárd eurósra duzzasztják fel. (Erről itt olvashat bővebben.)

A források elmondták: az EKB az IMF-en keresztül finanszírozna Spanyolországnak és Olaszországnak nyújtandó elővigyázatossági hitelkereteket. A források szerint az IMF-nek folyósítandó összeg 100-200 milliárd euróra tehető.

Az Európai Unió alapszerződése alapvetően tiltja, hogy az EKB közvetlenül finanszírozza az euróövezeti tagállamok költségvetéseit, de azt lehetővé teszi, hogy nemzetközi intézményeknek folyósítson pénzt. Szakértők szerint a lépéssel az EKB összeférhetetlenségi szempontokat is figyelembe vesz: a közvetlen folyósítás ugyanis a kamatfeltételek módosítására ösztönözhetné a központi bankot.

A Bloomberg írása szerint a lépés nem helyettesítené másodpiaci kötvényvásárlási programját (SMP), amelynek keretében immár 203,5 milliárd eurónyi euróövezeti kötvényt vásárolt a másodlagos piacon.