A Heinekennek adja el kocsmáit a Royal Bank of Scotland

Vágólapra másolva!
Nem tudja törleszteni állami hiteleit a Royal Bank of Scotland, ezért kénytelen eladni nagy-britanniai kocsmáit. A Heineken 422 millió fontot fizet értük.
Vágólapra másolva!

Megválik nagy-britanniai kocsmáitól a Royal Bank of Scotland (RBS), a 918 ivót 422 millió fontért a holland Heineken veszi meg. A 84 százalékban állami tulajdonú bank kénytelen eladni minden, nem a banki üzletághoz tartozó tevékenységét annak érdekében, hogy állami hiteleit törleszteni tudja.

A Heinekennek már 462 kocsmája van Nagy-Britanniában, és a mostani felvásárlással a legnagyobb pubüzemeltető lesz az országban. A Heineken új brit ivóit a holland vállalat leánycége, a Scottish & Newcastle Pub Company üzemelteti majd. Az RBS - a pénzügyi válság kitörése után a legsúlyosabban kivérzett brit nagybank - 25,5 milliárd font (7400 milliárd forint) költségvetési tőkepótlást kapott, amellyel az állam részesedése 84 százalékra emelkedett.

Az amerikai Lehman Brothers összeomlása utáni piaci pánikhelyzetben a brit kormány és a jegybank minden idők legnagyobb, összesen 500 milliárd fontos (145 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el, amelynek keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok. A Royal Bank of Scotlandben korábban 70 százalékos volt az állami részesedés, ez nőtt 2009 őszén 84 százalékra.