Megszűnhet a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság

2011.12.01. 7:07

Az új Munka törvénykönyvéhez benyújtott egyik módosítás kivenné a jogszabályból a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadságot - írja a Napi Gazdaság. Az NGM csütörtökön azonban közölte, nem szűnik meg ez a típusú szabadság.

Megszüntetné a gazdasági bizottság a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság intézményét az új Munka törvénykönyvéhez benyújtott módosításában - írja a Napi Gazdaság csütörtökön. A jelenlegi szabályok szerint fizetés nélküli szabadságra jogosult a szülő a 12 éven aluli gyermeke betegsége esetén. A tervek szerint ez a szabály is bekerült volna az új jogszabályba, ám a gazdasági bizottság most benyújtott javaslata ezt a mondatot kivenné a kormány által beterjesztett változatból.

A hosszú fizetés nélküli szabadságot általában a nagy betegséggel küzdő gyermekek szülei vették igénybe. Valódi anyagi segítséget ilyen esetben sem sokat jelentett - hiszen nem járt utána juttatás - viszont megmaradt a remény ez esetben a szülőknek a munkába való visszatérésre. Ettől függetlenül a tapasztalat eddig az volt, hogy a tartós munkától való távollét az egyik szülő munkanélkülivé válásával járt - írja a Napi Gazdaság.

Várhatóan megmarad a gyerekek után járó pótszabadság mértéke: a jelenleg hatályos Munka törvénykönyve szerint a 16 éven aluli gyerekek után az egyik szülő plusz két nap fizetett szabadságra jogosult gyermekenként, ám ez a három és több gyerekesek esetében sem lehet több hét napnál - írja a lap.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtök a Napi Gazdaság cikkére reagálva közölte, "nem szűnik meg a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság, az erről szóló cikkek téves állítást közölnek". A szatárca szerint a munkavállaló a gyermek 10 éves kora után, annak 12 éves koráig már nem fizetés nélküli szabadságra, hanem táppénzre lesz jogosult, amennyiben beteg gyermeke ápolása miatt keresőképtelen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK