Csökkent a magyar csődkockázat a piacon

Vágólapra másolva!
Csütörtökön jelentősen csökkent Magyarország és több eurózónába tartozó ország utóbbi napokban rekordszintre emelkedő CDS-árfolyama a londoni piacon. 
Vágólapra másolva!

A múlt héten még 650 bázisponton is megforduló magyar CDS-árfolyam a csütörtöki kereskedésben 585 bázispont környékén mozgott, vagyis hosszabb idő óta először került ismét 600 bázispont alá. (A CDS-árfolyam azt mutatja meg, hogy mekkora valószínűséget adnak a befektetők egy ország csődjének.)

Tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 585 ezer euróért lehet biztosítást kötni, 65 ezer euróval olcsóbban, mint a múlt héten, ez pedig azt jelenti, hogy javult az ország megítélése a befektetők körében. A magyar CDS-árazás a múlt heti rekordok előtt 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008 őszén bekövetkezett csődje után elmélyülő válság legdurvább időszakában - érte el előző csúcsát, 630 bázisponton.

A javuló piaci hangulatban csökkentek a múlt héten szintén rekordokat döntő eurózónába tartozó országok CDS-felárai is. A német CDS-árfolyam - amely november végén még 120 bázispontos csúcsérték felett mozgott - csütörtökön 98 bázispont környékén járt. Az eurózónában a német után a második legnagyobb gazdasággal rendelkező Franciaország CDS-árazása csütörtökön a lélektani határnak tekintett 200 bázispont alá süllyedt, 197 bázispont környékén mozgott.