Szigort vár a segítségért cserébe az EKB elnöke

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) kész újabb erőfeszítésekre az eurózóna adósságválsága elleni küzdelemben, ha a politikai vezetők a jövő heti csúcstalálkozón szigorítják az övezeten belüli költségvetési ellenőrzés rendszerét - erre utalt csütörtöki beszédében Mario Draghi, a bank nemrég hivatalba lépett elnöke.
Vágólapra másolva!

Draghi nem mondta ki, hogy az általa vezetett intézmény milyen lépésekre lenne hajlandó, de egyre nagyobb piaci nyomás irányul arra, hogy az EKB vásároljon nagy mennyiségben államkötvényeket az eurózóna tagországaitól, és bocsásson nagyobb mennyiségű pénzt az IMF rendelkezésére, amely aztán kisegíthetne olyan államokat, mint Olaszország és Spanyolország - számolt be a Reuters hírügynökség internetes oldala.

Azt viszont nagyon egyértelműen megfogalmazta, hogy mi lenne az EKB beavatkozásának a feltétele. "Úgy gondoljuk, hogy a gazdasági és monetáris uniónak egy új költségvetési megállapodásra van szüksége: a költségvetési szabályok alapvető újraírására, a kormányok által korábban tett pénzügyi vállalások mellett" - mondta Draghi. Hozzátette, ez a legfontosabb és első elem kell hogy legyen a hitelesség visszaszerzése érdekében végrehajtandó intézkedések közül.

Ez azt jelenti, hogy az EKB azt várja az eurózóna vezetőinek december 9-ei, sorsdöntőnek tűnő csúcstalálkozójától, hogy állapodjanak meg a tagországokkal szembeni kemény szankciók alkalmazhatóságáról. Egy ilyen egyezség jelentősen korlátozná a nemzeti kormányok önállóságát, például azzal, hogy lehetővé tenné a közös szabályokat megszegő költségvetési tervezetek központi megvétózását. Sokak szerint a találkozó az eurózóna utolsó esélye, amellyel megelőzheti a szétesést.

A valutaunió jelenleg azért van mély válságban, mert több tagállama is fenntarthatatlan adósságpályán van, vagy afelé közelít. Ezért emelkednek az államkötvények hozamszintjei, miközben egyre rosszabb helyzetbe kerül az adósságleírásoktól és az általános bizalmatlanság légkörétől egyaránt fenyegetett uniós bankrendszer is.

Éppen erre a veszélyre figyelmeztette ugyancsak csütörtökön a Bank of England a brit pénzintézeteket. A brit jegybank kormányzója, Mervyn King azt mondta, a szigetországi bankoknak növelniük kell a pénzügyi "pufferjeiket" (biztonsági tartalékaikat), hogy az üzleti környezet kedvezőtlen hatásait ki tudják védeni. Megerősítette emellett, hogy a Bank of England is készít vészforgatókönyveket az eurózóna szétesésének esetére.