Elkeltek Magyarország bóvli kötvényei

Vágólapra másolva!
A piaci hozamoknál alacsonyabb szinten adott el kötvényeket csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ. A hároméves papírokból a tervezettnél többet vettek meg a befektetők.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön tartott először kötvényaukciót azt követően, hogy a Moody's hitelminősítő egy héttel ezelőtt a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvli kategóriába sorolta Magyarországot.

A kibocsátó összesen 35 milliárd forint értékben kínált fel három-, öt- és tízéves kötvényeket a befektetőknek, akik túljegyezték a papírokat. A legnagyobb érdeklődés a hároméves papírok iránt mutatkozott, ezért az ÁKK megemelte a tétet, az eredeti 15 milliárd forinttal szemben 18 milliárd forint értékben adott el ezekből. Az öt- és tízéves papíroknál nem növelte a mennyiséget a kibocsátó, előbbiből 12, utóbbiból 8 milliárd forint értékű csomagot adott el.

Az aukción kialakult hozam a piacinál kedvezőbb volt, a hároméves papír 8,44 százalékos hozama 39 bázisponttal marad el a szerdai piaci hozamtól. Az ötévesé 17 bázisponttal 8,7, a tízévesé 12 bázisponttal 8,8 százalékra csökkent, ugyanakkor az előző kötvényaukcióhoz képest az három- és ötéves papír hozama 6 bázisponttal nőtt, a tízévesé nem változott.

A hozam alakulása azt mutatja meg, hogy Magyarországnak mekkora kamatot kell fizetnie az állampapírokon keresztül az országot finanszírozó befektetőknek. A hozamcsökkenés tehát alacsonyabb, a hozamemelkedés pedig nagyobb állami kiadásokat jelent. Hozamemelkedés elsősorban akkor következik be, ha romlik egy ország megítélése a befektetők körében. Magyarország az elmúlt időszakban kevésbé volt vonzó befektetési célpont, ennek eredményeként a hozamok jelentősen növekedtek és az állampapír-eladások is döcögősek voltak. Ezt jelzi, hogy egy hónappal ezelőtt még a szóban forgó három-, öt- és tízéves kötvények piaci hozamai 7,5-8,03, három hónappal ezelőtt pedig 6,6-7,46 százalék körül mozogtak.