Tagadja a Gazprom, hogy köze lenne a volt horvát kormányfő korrupciós ügyéhez

Vágólapra másolva!
Hivatalos közleményben reagált az orosz Gazprom a Heti Válasz csütörtöki cikkére, amely szerint a moszkvai központú energetikai cég két leányvállalata irányítja azt a két ciprusi társaságot, amelyeken keresztül a horvát vádhatóság szerint Hernádi Zsolt Mol-vezér megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt.
Vágólapra másolva!

A Heti Válasz csütörtöki cikkében azt írta, hogy a Gazprom két leányvállalata, az Atlas Alpha Services Limited és a Potassa Holdings Limited állítólag érintett horvátoszági korrupciós ügyekben. A vádakra reagálva a Gazprom kommunikációs osztálya közölte, hogy a Gazprom-csoportnak nincs köze a Heti Válaszban leírtakhoz. A cikkben említett társaságok 2011 októberében csatlakoztak a Gazpromhoz, ezért a cég semmilyen felelősséget nem vállal a két társaság korábbi tevékenységéért - olvasható a Gazprom közleményében.

A csütörtökön megjelent Heti Válasz azt írta, hogy a horvát vádhatóság szerint Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója két ciprusi társaságon keresztül vesztegette meg Ivo Sanader volt kormányfőt 2009-ben. A Heti Válasz szerint a két társaság a Hangarn és Ceroma, amelyeket a cikk szerint a szintén ciprusi bejegyzésű fent említett cégek irányítanak, amelyek az orosz Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek.

A moszkvai központú energetikai cég hivatalosan csak az idén ősszel ismerte el sajátjának a Hangarnt és a Ceromát ellenőrző Atlas Alpha Services Limitedet, illetve Potassa Holdings Limitedet - de az utóbbiak akkor is orosz oligarchák üzleteit segítették, amikor formálisan még egy ciprusi offshore-közvetítő iroda nevén voltak - fogalmaz a hetilap írása.