Nem tud megállni a beruházások visszaesése

Lakics Gépgyártó Kft., Lakics László, Lakics Péter, cég, ipar, üzem, munka, munkás, dolgozó
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 5,4 százalékkal csökkentek a beruházások tavalyhoz képest, 2008 óta tart a lejtmenet. Az NGM bizakodó.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedévben 5,4 százalékkal kevesebb beruházás valósult meg, mint egy éve, derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

2008 óta folyamatosan csökkennek a beruházások, ami több tényező egymásutániságának köszönhető. A 2008 őszén kirobbant világgazdasági válság természetszerűen magyarázta a 2008-ban és 2009-ben történt visszaesést a beruházásokban. A cégek inkább a felhalmozott készleteiket értékesítették, mintsem hogy beruházzanak, a kilátások borúsabbá, egyben bizonytalanabbá is váltak akkortájt, ráadásul a finanszírozási feltételek is nehezebbé váltak. A válságból való kilábalás azonban 2010-ben már a beruházások újbóli emelkedését indokolhatta volna, de nem így történt Magyarországon, aminek elsődleges oka a beruházási hajlandóságot romboló válságadók és azok meglepetésszerű bevezetése volt 2010 őszén.

Ez a bizonytalanság az idén is fennmaradt, ráadásul az eurózóna adósságválságának súlyosbodása, a különféle konjunktúramutatók romlása miatt a cégek vonakodnak fejlesztésekbe fogni.

Az 5,4 százalékos harmadik negyedéves, illetve 4,5 százalékos első kilenc hónapos beruházás-visszaesés ráadásul úgy következett be, hogy javában zajlik a kecskeméti Mercedes-gyár építése és a győri Audi-gyár bővítése, e nélkül a két nagyprojekt nélkül még lehangolóbb lenne az adat.

Főként ennek a két projektnek is köszönhető, hogy a nemzetgazdasági beruházásokon belül a feldolgozóipari beruházások 27 százalék feletti ütemben nőttek. Ez jó hír a jövő évi export szempontjából, igaz, a külső feltétek (a recesszió által kerülgetett eurózóna válsága) miatt ez a hatás csak kissé tud majd segíteni a 2012-es magyar gazdasági teljesítményen, és nem biztos, hogy elég lesz arra, hogy ne süllyedjen a magyar gazdaság is recesszióba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium beruházási adatokat kommentáló közleménye két dolgot emel ki. Az egyik, hogy a tárca szerint "kedvező képet mutatnak a nemzetgazdaság meghatározó ágának, a feldolgozóiparnak a beruházási statisztikái, ugyanis 2010 második negyedéve óta folyamatos bővülést tudott elérni az ágazat." Az NGM emellett azt is hangsúlyozza, hogy a harmadik negyedéves 5,4 százalékos nemzetgazdasági zsugorodást jelző adat nem is olyan rossz, mert a második negyedévben ennél nagyobb, 6,5 százalékos volt a beruházások visszaesése.