Lassan el kell dönteni az evásoknak, kilépnek-e az evakörből

Fodrászat, hajszalon, EVA, változó adóstratégia
Vágólapra másolva!
December 20-ig kell jelezni, ha valaki be akar lépni az evakörbe, vagy onnan ki. A kulcs 37 százalékra való felemelése sokak kedvét elveheti az evázástól.
Vágólapra másolva!

December 1. és december 20. között lehet mind be-, mind kijelentkezni az evakörbe, illetve az evakörből, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az evakörbe bejelentkezni, illetve az alól kijelentkezni a NAV illetékes adóigazgatóságán lehet a 11T103, illetve a 11T203 számú adatbejelentő lap benyújtásával. Az adatalapok 2011. november 30-ától letölthetőek a NAV honlapjáról, illetőleg a NAV ügyfélszolgálatain is be lehet szerezni azokat.

Az eva szerinti adózást többek között a törvényi feltételeknek megfelelő egyéni vállalkozók, egyéni cégek, korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák és betéti társaságok választhatják legkésőbb december 20-áig. Az eva hatálya alá történő bejelentkezés ugyanezen időpontig írásban visszavonható.

Azoknak, akik 2011-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2012-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük.

Vélhetően nem annyira az evakörbe való bejelentkezés lesz a gyakori, hanem az onnan való kilépés. Sokakat elriaszthat ugyanis az, hogy a parlament 37 százalékra emelte az adókulcsot a mostani 30 százalékról. (Az evát az eddigi 25 millió helyett 30 millió forintos bevételig lehet választani, ez is újdonság.)

Az adózó köteles az eva hatálya alól kijelentkezni, ha 2011. december 20-án nem felel meg az eva választására jogosító feltételeknek, például ha ebben az időpontban adótartozása van.

Az egyéni vállalkozók szintén december 20-áig - a 12JNY számú nyomtatványon - nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű ellátás érdekében a járulékokat az általánosnál magasabb alap után fizetik meg.

Az adóhatóság az evakörbe történő bejelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról, illetve a kijelentkezésről értesíti az adózókat.