Heti Válasz: A Gazpromhoz vezet a Mol-vezért szorongató horvát gyanú

Vágólapra másolva!
Azt a két ciprusi társaságot, amelyeken keresztül a zágrábi ügyészség állítása szerint Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, valójában nem ő, hanem az orosz Gazprom ellenőrzi - állítja a Heti Válasz internetes oldala a csütörtökön megjelenő lap cikkét ismertetve.
Vágólapra másolva!

Bár a zágrábi ügyészség váltig állítja, hogy Hernádi Zsolt két ciprusi társaságon keresztül megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, a Heti Válasz szerint a limasszoli "kenőcégeket" az orosz Gazprom ellenőrzi - írja a Heti Válasz internetes oldala a csütörtökön megjelenő lap cikkét ismertetve.

Az írás szerint a december 4-i horvát parlamenti választás előtti kampány egyik legfontosabb témája a korrupció, ezen belül pedig az, hogy a zágrábi ügyészség állítása szerint Hernádi Zsolt Mol-vezér 2009-ben tízmillió eurós kenőpénzzel váltotta meg "a nemzeti büszkeségként számon tartott" INA olajvállalat irányítási jogait.

A lap szerint eddig két "bizonyítéka" volt a vádhatóságnak. Az egyik egy néma videó, amelyet a zágrábi Marcellino luxusétterem ipari kamerája rögzített; ezen az látszik, hogy Hernádi és Sanader társalognak egymással, telefonokat vesznek elő, lejegyeznek ezt-azt (hogy mit, az nem derül ki).

A másik a Heti Válasz írása szerint Robert Jezic üzletember vallomása. A volt horvát kormányfő egykori bizalmasa hónapokig börtönben ült - szintén vesztegetési ügyek miatt -, ám az idén áprilisban szabadon bocsátották. Vádalku keretében ugyanis felfedte a Mol-INA-sztorit; azt állította, részben az ő svájci cégéhez futott be a Sanadernek szánt magyar csúszópénz.

Az ügyészségi állítások alapján a budapesti olajóriás nem közvetlenül, hanem két ciprusi társaságon keresztül utalta a pénzt - legalábbis Jezic szerint, aki a nevüket is elárulta: Hangarn Oil Products Trading Limited, illetve Ceroma Holdings Limited. A vallomás egyértelműen Mol-érdekeltségként emlegeti e két limasszoli kft.-t - írja a lap.

A csütörtökön utcára kerülő Heti Válasz ezzel szemben azt állítja: a Hangarnt és a Ceromát olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják, amelyek az orosz Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek. A moszkvai központú energetikai cég hivatalosan csak idén ősszel ismerte el sajátjának a Hangarnt és a Ceromát ellenőrző Atlas Alpha Services Limitedet, illetve Potassa Holdings Limitedet - de az utóbbiak akkor is orosz oligarchák üzleteit segítették, amikor formálisan még egy ciprusi offshore-közvetítő iroda nevén voltak - fogalmaz a hetilap írása.

Ilyen, régóta az Atlas Alpha Services Ltd.-t használó oligarcha a Heti Válasz szerint a Gazprom egykori magyarországi képviselője, Megdet Rahimkulov - aki az elmúlt évtizedben a Molt célzó támadások egyik fő alakjaként vonult be a hazai gazdaságtörténetbe - írja a cikkajánló.