A Moody's visszafogta magát, amikor leminősítette Magyarországot

Magyarország, leminősítés, jitelminősítő, bóvli, Erópai Unió, Orbán Viktor, Strong Europe
Vágólapra másolva!
A Népszabadság úgy tudja, két fokozattal akarta rontani a magyar adósság besorolását a hitelminősítő, de az IMF-fel való kapcsolat újjáépítése miatt csak egyet rontott. Az NGM államtitkára elismerte, a leminősítésektől való félelem volt az egyik oka a Valutaalaphoz való közeledésnek.
Vágólapra másolva!

Eredetileg két fokozattal minősítette volna le a Moody's hitelminősítő Magyarországot - írja a Népszabadság azon 11 közgazdász egyikére hivatkozva, nevet nem említve, akiket a múlt héten Orbán Viktor és Matolcsy György újra egyeztetésre hívott össze. A hitelminősítő azonban azért tette csak eggyel lejjebb a magyar adósság besorolását, amivel így is kiestünk a befektetésre ajánlott kategóriából és a bóvli osztályba kerültünk, mert a megelőző héten a kormány jelezte, új együttműködésre törekszik, újfajta hitelmegállapodást kíván kötni a Valutaalappal.

A lapnak a Moody's úgy reagált, nem kíván többet mondani annál, mint amennyi a leminősítéskor kiadott közleményben szerepel. Az felsorolja az okokat, amelyek miatt a leminősítés mellett döntött a Moody's (gyenge növekedés miatti romló költségvetésihiány- és államadósság-pálya, külső sokkokra való nagyobb fokú érzékenység, a végtörlesztés miatt is gyenge banki hitelezési aktivitás), de az újabb leminősítést valószínűsítő negatív kilátást is fenntartotta az intézmény.

A leminősítéstől való félelem áll az IMF-hez való közeledés hátterében, erről az [origo] is beszámolt korábban. A kormány két héttel ezelőtt a Standard & Poor's-tól várta a leminősítést, ezt szerette volna megúszni a Valutaalapos kapcsolat felmelegítésével. Az akció félig sikerült, mert az S&P jelezte, kivár februárig, azonban az S&P közleménye után pár órával megjelent Moody's-kommüniké azonban már a leminősítést közölte. Az NGM államtitkára, Cséfalvay Zoltán e héten kedden nyíltan is elismerte az MTV-ben való szereplésekor, hogy a leminősítéstől való félelem volt az egyik oka az IMF-fel való új együttműködés kezdeményezésének.