Visszatért a piacokra az euróválság miatti félelem

Vágólapra másolva!
Az európai és az amerikai tőzsdeindexek is jelentős csökkenéssel zártak hétfőn, Európában főként a bankrészvények estek nagyot. Az adósságválság miatti félelem nyomán gyengült az euró, így a forint is veszített értékéből.
Vágólapra másolva!

Gyenge napot zárt hétfőn a New York-i tőzsde. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,25 százalékkal esett vissza, 11 955,77 ponton zárta a napot. Az S&P 500-as mutató 2,47 százalékkal 1253,29 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,93 százalékkal 2684,41 pontra esett vissza.

Az esést az MF Global Holding nevű brókercég bukása, valamint az euróválság megoldására irányuló intézkedések okozta eufória elcsitulása váltotta ki. A hétfői csökkenés ellenére 1991 óta a legjobb hónapját zárta New York-i értéktőzsde.

Az euró 1,5 százalékkal gyengült a dollárral szemben, miután felerősödtek az Olaszország adósságtörlesztési képességével kapcsolatos aggodalmak. A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán azt írta, a tízéves olasz államkötvények hozama hétfőn ismét 6 százalék fölé emelkedett, a befektetők bizalmatlanságát jelezve. Az egyéves lejáratú állampapírok hozama még nagyobb mértékben emelkedett: az olasz államnak egy évre most már 4,5 százalék kamatot kell fizetnie, miközben Németország esetében ugyanez a szám 0,4 százalék.

Átlagosan 3 százalékkal estek hétfőn a nyugat-európai tőzsdék. különösen a bankrészvények szerepeltek rosszul: francia pénzintézetek közül Société Generale papírja 9,8 and, a BNP Paribas-é 9,6 százalékkal zuhant. A német Deutsche Bank 8,6, a Commerzbank 8,5 százalékot veszített az értékéből.

A forint gyengült a főbb valutákhoz képest. Az euró 303,01 forintos árfolyamon kezdett, este 303,62 forintot ért, de a napközi csúcsa 305,24 forint volt. A svájci frank este 249,71 forintnál tartott. A forint azért gyengül, mert a piacok nyugtalanok, hogy a hitelminősítők esetleg leértékelik a magyar kormányzati adósságot - írta a francia AFP hírügynökség.