Újra 305 forint közelében járt az euró

Vágólapra másolva!
Újra két és fél éves mélypontján járt a forint az euróval szemben, a hangulatot rontják a Magyarország leminősítéséről szóló pletykák, de elemzők szerint a devizahitelezés körüli helyzet miatt gyengül a forint.
Vágólapra másolva!

A hétfő reggeli kereskedésben újra 305 forint közelében járt az euró a bankközi piacon. Az elmúlt időszakban többször is megközelítette ezt a szintet az euró, utoljára 2009 elején volt ennyire drága a közös deviza a magyar fizetőeszközhöz képest. A forint történelmi mélypontja 2009. március 6-án volt, aznap az euró 317,6 forintot ért.

Egymás után érkeztek az előző hét második felében a Magyarország küszöbön álló leminősítéséről szóló pletykák, de az elemzők többsége szerint nem ez okozza a forint gyengeségét, hanem az ország devizahitel-problémája.

A forint volt a legrosszabbul teljesítő európai valuta az elmúlt három hónapban, a görögöket nem számítva az uniós országok közül Magyarország csődkockázata nőtt a legnagyobb mértékben. Külföldi elemzők úgy vélték, a kormánynak felül kéne vizsgálnia az IMF-fel kapcsolatos elutasító politikáját, hogy megnyugtassa a piacokat.