Az adóemelés miatt 16 forinttal drágul november 1-jén a gázolaj

Boxudvar benzinkút, Fót, üzemanyagkút, töltőállomás, VPOP, zsarolás
Vágólapra másolva!
A kormány 13 forinttal emeli a dízel jövedéki adóját, erre jön még az áfa. A gázolaj átlagára új csúcsra, 418 forintra nő. Az üzemanyagár több, mint fele adó.
Vágólapra másolva!

Az áfát is beleszámítva mintegy 16 forinttal drágítja a gázolajat a jövedéki adó 13 forintos emelése november 1-től, az emelés valószínűleg más termékek és szolgáltatások árára is hatni fog, mivel a dízel fontos szerepet játszik a szállításban.

A kormány javaslatára a parlament szeptemberben elfogadott egy évközi adóemelést tartalmazó adócsomagot. Ennek keretében emelték az égetett szeszek jövedéki adóját, a szerencsejátékadót, és a gázolaj jövedéki adóját is. A gázolaj jövedéki adója 110,35 forint lesz november 1-jétől a jelenlegi 97,35 forinttal szemben, a benziné nem változik, 120 forint marad.

Mivel az áfát a jövedéki adóval már növelt nettó árra kell felszámítani, ezért a gázolaj drágulása nem 13, hanem 16 forint lesz. Az emeléssel, a mostani dízel árral számolva, a gázolaj átlagára új csúcsra kerül, s eléri 418 forintot.

Van, aki nem fogja beindítani autóját

A cégek a jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesíteni fogják az árakban, írja az MTI, ugyanúgy, mint korábban az áfaemelést, mert ha nem így tennének, akkor korlátoznák a versenyt.

Az ár biztosan hatni fog a keresletre is. A Forensis Autóklub nemrégiben publikált felmérése szerint az autósoknak mindössze harmada mondja azt, hogy az áremelkedések ellenére továbbra is ugyanannyit autózik, mint egy évvel ezelőtt, miközben a megkérdezett autóvezetők több mint fele már 25-50 százalékkal kevesebb kilométert tesz meg autójával a magasabb üzemanyagárak miatt.

Mintegy 90 százalékuk sokkal jobban megnézi, hogy olyan benzinkútnál tankoljon, ahol alacsonyabbak az üzemanyagárak, miközben a megkérdezettek több mint harmada 5-10 ezer forinttal kevesebbet költ havonta tankolásra, mint a múlt évben, 10 százalékuk pedig már nem tankol rendszeresen.

A Forensis szerint a felmérés egyik legfontosabb üzenete az, hogy az autós családok 35 százaléka a kevesebb tankolással, 31 százaléka pedig a szórakozásra költött összegek csökkentésével próbálja ellensúlyozni az üzemanyagok drágulásával járó plusz kiadásokat.

Arra a kérdésre, hogy vajon milyen üzemanyagár esetében nem lennének hajlandók rendszeresen tankolni az autósok, 2-3 százalékuk azt mondta, már most sem tankol rendszeresen, közel 50 százalékuk pedig abbahagyná a rendszeres üzemanyag vásárlását, ha a benzin, illetve a dízel ára elérné a 400 forintos literenkénti szintet. Ezzel szemben negyedük úgy gondolja, hogy bármilyen üzemanyagár mellett rendszeresen tankolna.

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain az idén, az első háromnegyed évben gázolajból 0,9 százalékkal nőtt a fogyasztás, 1189,929 405 liter fogyott.

Az üzemanyagár több mint fele adó

A benzin kiskereskedelmi árának 38 százaléka a termelői ár, 4,4 százaléka a nagykereskedelmi, illetve 3,7 százaléka a kiskereskedelmi árrés, 33 százaléka a jövedéki adó, 1 százaléka a készletezési díj, a többi áfa. A gázolaj esetében a termelői ár 41 százalék, a két árrés 6,8, illetve 3,7 százalék, a jövedéki adó 27 százalék, a készletezési díj pedig megegyezik, és a maradék rész, pillanatnyilag 20 százaléknyi hányad az áfa. (Az áfakulcs 25 százalék, ez jelenti azt, hogy a végső árban 20 százalék az áfa aránya. Január 1-jétől 27 százalékra nő az áfa, így a végső áron belül aránya 21,26 százalékra nő.)