A világ nyolcadik legkockázatosabb állama Magyarország

Leminősítésre vár a forint, válság, adósságválság
Vágólapra másolva!
A forint volt a legrosszabbul teljesítő európai valuta az elmúlt három hónapban, a görögöket nem számítva az uniós országok közül Magyarország csődkockázata nőtt a legnagyobb mértékben. A kormánynak lehet, hogy át kell értékelnie az IMF-et elutasító politikáját, írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy Orbán Viktornak újra kell gondolnia, esetleg fel kell adnia az IMF-et elutasító politikáját, miután a nem ortodoxnak nevezett gazdaságpolitikai intézkedései miatt akkorát ugrott Magyarország csődkockázata, hogy annál nagyobb emelkedés csak a görögöknél következett be - írja összeállításában a Bloomberg.

Magyarországnak közelednie kellene a Nemzetközi Valutaalaphoz, ezt a véleményt fogalmazta meg az elmúlt hetekben három elemzőház is, a Bank of America, a Morgan Stanley, és az Unicredit elemzői is ezen az állásponton vannak. Mindeközben két hitelminősítő, a Moody's és a Standard & Poors's is az adósság minősítésének felülvizsgálatát folytatta le, és nem kizárt, hogy a bóvli kategóriába rontják az ország minősítését. A csütörtöki állampapír-piaci aukció sikertelen volt, emlékeztet a hírügynökség.

"Ha nem tudjuk magunkat finanszírozni a piacról, nem marad más, csak a nemzetközi intézmények, olyan, mint az IMF vagy az EU" - nyilatkozta a hírügynökségnek Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke.

A Bloomberg megjegyzi, hogy az elmúlt három hónapban Magyarország cds-felára (a hitelbiztosítás ára, amely lényegében méri azt is, hogy mekkora valószínűséget adnak a befektetők egy ország csődjének) 1,75 százalékponttal, vagyis 175 bázisponttal nőtt. Az Európai Unió országai közül ennél jobban csak Görögország cds-felára emelkedett, igaz, az drasztikusan, 17 százalékponttal.

Magyarország cds-felára 498 bázispont, vagyis közel 5 százalék volt pénteken. Ezzel Magyarország a világ nyolcadik legkockázatosabb államává vált, közvetlenül Ukrajna mögött és Horvátország előtt helyezkedik el hazánk ezen a listán.

Az elmúlt három hónapban a forint volt a legrosszabbul teljesítő deviza Európában, 12 százalékot gyengült a dollárral szemben. Pénteken a dollár árfolyama hajszállal 214 forint alatt volt, az euróval szemben pedig két és fél éves mélypontra gyengült a forint, 303 forintot is adtak 1 euróért a bankközi piacon.

"A nem ortodox intézkedések halmaza azt az üzenetet közvetíti a piac felé, hogy ez nem egy hiteles gazdaságpolitika" - vélte a Danske Bank elemzője. Miközben a piac üdvözölné, egy ideig megnyugodna, ha Magyarország valamilyen formában az IMF segítségéért folyamodna, azonban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a héten a Heti Válasznak adott interjúban úgy fogalmazott: ez a gyengeség jele lenne.