Tízmilliós bírságot szabtak ki az Erstére a végtörlesztési űrlap miatt

Vágólapra másolva!
Tízmillió forintra büntette a PSZÁF az Erste Bankot az ügyfelek megtévesztésére alkalmas végtörlesztési űrlap miatt. 
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megtiltotta az Erste Bank Hungary Zrt. végtörlesztési űrlapján a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó törvényt megsértő szövegrész alkalmazását, és tízmillió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre - közölte a szervezet pénteken. A felügyeleti határozat alapján a banknak tájékoztatni kell érintett fogyasztóit arról, hogy végtörlesztési kérelmük benyújtására december 30-ig nem csak egy alkalommal van lehetőségük. E kötelezettség teljesítését az Erstének november 5-ig dokumentumokkal alátámasztva kell igazolnia.

A PSZÁF szerint az Erste a fix árfolyamú végtörlesztés igénybejelentésére kibocsátott űrlapjának megfogalmazása alkalmas volt a fogyasztók ügyleti döntésének tisztességtelen befolyásolására. Az űrlap azt írta, hogy "az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség".
A PSZÁF szerint a banki tájékoztatás azt sugallta a fogyasztóknak: ha az első igénybejelentésük nem bizonyul megalapozottnak (például nem tudnak hitelkiváltó hitelt fölvenni), akkor végtörlesztési joguk egyúttal visszavonhatatlanul elveszik, és újbóli igényt nem jelenthetnek be. A banki tájékoztatás mindezek miatt alkalmas volt a fogyasztók elbizonytalanítására is, mivel ők - annak tudatában, hogy fix árfolyamú végtörlesztésüket csak egyszer kezdeményezhetik - igénybejelentésük esetleges későbbre halasztásáról dönthettek. A PSZÁF intézkedésénél figyelembe vette, hogy a hitelintézethez október 8-ig 2432 darab, az ügyfelek által aláírt végtörlesztési igénybejelentés érkezett be.