Százmilliárdba kerülhet a költségvetésnek a gyenge forint

Vágólapra másolva!
Számít a 268,5 forintnál gyengébb forintárfolyamra is a nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy szerint a 2012-es költségvetésben százmilliárd forintos egyenlegromlást hozhat a háromszáz forintos euró.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium valóban készített alternatív számításokat a 2012. évre benyújtott költségvetési törvényjavaslatban szereplő 268,5 forintos euró árfolyamnál gyengébb forintárfolyamra is - válaszolta Matolcsy György Tukacs István MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján megjelent válasz szerint a minisztérium legpesszimistább forgatókönyve a háromszáz forintos euróárfolyam, amely a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest százmilliárd forintos egyenlegromlást okozhat.

Matolcsy közleménye szerint ez azt jelentené, hogy kamatkiadásokra 33 milliárddal, nyugdíjkiadásokra 23 milliárddal többet kellene költeni. A rendelkezésre állási díjakra 7,5 milliárd forinttal, nemzetközi tagdíjakra 4 milliárd forinttal kellene többet kiadni, az Európai Uniónak 32 milliárd forinttal kellene többet fizetni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a gyenge forint magasabb inflációt is eredményezne, ami viszont növelné az államháztartási bevételeket a fogyasztási típusú adókon keresztül. A miniszter szerint a kockázatokat "bőven ellensúlyozza a jövő évi költségvetésbe beépített Országvédelmi Alap és kamatkockázati tartalék együttesen 200 milliárd forintos összege".