A devizahitelesek tizede kéri majd a végtörlesztést Matolcsy szerint

Vágólapra másolva!
A devizahitelesek 10-15 százaléka él majd a végtörlesztés lehetőségével a kormány számításai szerint, és ez várhatóan 500 és 750 milliárd forintnyi hitelkiváltást jelent - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában. A miniszter megerősítette, hogy ha szükséges, akkor a kormány újabb intézkedéseket hoz a devizahitelesek érdekében.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Tukacs István MSZP-s képviselőnek adott válaszában azt írta, hogy a számítások szerint a devizahitelesek 10-15 százaléka fog élni a végtörlesztés lehetőségével. (Mivel az országban nagyjából 1,2 millió devizahiteles van, ez 100-200 ezer végtörlesztőt jelent.) A parlament honlapján olvasható miniszteri válasz szerint "ez az adat csak némileg módosul a 2011. október 10-ei törvénymódosítás miatt, amelynek értelmében a devizában folyósított és törlesztett hitelek is végtörleszthetőek forintban".

A Portfolio.hu ezen a héten ismertetett becslései szerint 26-36 ezer fő, vagyis a devizás jelzáloghitelesek 2,6-3,6 százaléka nyújtotta be az elmúlt egy hónapban végtörlesztési igényét. Az internetes újság szerint ez 33-46 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar bankszektornak.

Egy másik kérdésre adott válaszában a nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy a kormány folyamatosan figyeli a devizahitelesek helyzetét, a bevezetett új konstrukciókat, és "ha kell, haladéktalanul beavatkozik". Egy harmadik válaszában a miniszter azt írta, hogy a kormány a végtörlesztés lehetőségével élők pontos számának ismerete után dönt, hogy szükség van-e további intézkedésekre a devizahitelesek megmentése érdekében.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra is, hogy devizahitelesek 2011. december 30-áig jelezhetik, ha igénybe szeretnék venni a végtörlesztés lehetőségét.