Sebezhető állapotban érheti a leminősítés a forintot

deviza árfolyam, euro árfolyam, forint,
Vágólapra másolva!
Ha valamelyik hitelminősítő leminősíti Magyarországot, és ezt a jövő hét első két napján jelenti be, az a magyar devizapiac zárva tartása miatt valamelyest megkönnyítene egy esetleges spekulációs támadást, a normálisnál is sebezhetőbbé téve a forintot. Elemzők szerint ugyanakkor a forint elsősorban nem a leminősítési veszély, hanem az ország devizahitel-problémája miatt gyengült az utóbbi napokban.
Vágólapra másolva!

Egymás után érkeztek a hét második felében a Magyarország küszöbön álló leminősítéséről szóló pletykák, a legutóbbi értesülés szerint a bejelentés a pénteki európai piaczárás utánra, este hat órára volt várható - mondta az [origo]-nak Reseterics József, a Raiffeisen Bank devizakereskedője.

Az esetleges leminősítés hetek óta téma a magyar és a nemzetközi sajtóban, különösen azóta, hogy kiderült, az esedékes felülvizsgálat céljából Magyarországra érkeztek az S&P és a Moody's hitelminősítő munkatársai. Egy interjúban még Matolcsy György gazdasági miniszter is reális veszélynek nevezte a magyar adósosztályzat lerontását. Elképzelhető, hogy az utóbbi napok látványos forintgyengülése is részben az ettől való félelem számlájára írható (erről bővebben itt olvashat).

A 303 forint körüli pénteki árfolyam az idén legalacsonyabb - július 8-án mért - 262,7 forintos euróárfolyamot negyven forinttal, több mint 14 százalékkal haladja meg. Ezzel a teljesítménnyel a régiós devizák közül a forint az utolsó helyen áll. Július eleje óta a zloty tíz, a cseh korona mindössze 2,5 százalékkal gyengült az euróval szemben. Ez pedig azt jelzi, hogy a régión belül messze a legkockázatosabb devizának tartják a forintot.

Kicsivel nagyobb tér a spekulációnak

A leminősítés azért lenne különösen káros hatású, mert a nemzetközi hangulat jelenleg nagyon érzékeny a rossz hírekre, a magyar adósosztályzat pedig mindhárom nagy hitelminősítőnél egyetlen fokozattal van az úgynevezett bóvli szint felett. Ha lejjebb kerül, akkor a magyar állampapírok a befektetésre nem ajánlott kategóriában lesznek nyilvántartva, így vélhetően visszaesik irántuk a kereslet, vagyis drágul az ország finanszírozása.

Ha lesz bejelentés, akkor az jövő hétfőn is megérkezhet, ami azért tűnik kedvezőtlen időzítésnek, mert hétfőn és kedden a magyar devizapiacon nem lesz kereskedés, csak külföldön, ez pedig elvileg megkönnyíthetné egy forint elleni támadás megindítását. (Nem kizárt, hogy 2008. október 22-én, szerdán, ebből a megfontolásból is emelte meg az MNB az alapkamatot három százalékponttal - a következő két nap Magyarországon munkaszüneti nap volt, külföldön azonban normál hétköznap.)

Reseterics József ugyanakkor kérdésünkre azt mondta, az euró/forint kereskedés egyébként is nagyrészt Londonban folyik, a magyarországi piachoz csak az összforgalom 20-30 százaléka köthető. És még ez sem esik ki teljesen egy munkaszüneti napon, mert a banki kereskedők ilyenkor átadják az anyabankoknak az ügyfeleket és megbízásaikat. "Ha nincs hazai piac, azért valamivel mindenképp nagyobb tér nyílik a spekulációnak, de az említett okok miatt ez a tényező nem annyira jelentős" - mondta a Raiffeisen devizakereskedője.

A bóvli kategóriában is van élet

Hozzátette, ettől még igaz, hogy egy leminősítés akár 310 forintra is lökhetné az euró árfolyamát. "Ekkor már feltehetően a jegybank is beavatkozna a devizapiacon" - vélekedett Reseterics József. A kamatemelést akkor tartja valószínűnek, ha egy ilyen intervenció hatástalan maradna, de ez esetben már alighanem 2-3 százalékpontos szigorításra lenne szükség. A kereskedő szerint egyébként a jelenlegi helyzetben a magyar osztályzat lerontását még az euró is megérezné, ha viszont megerősítést kapunk, a forint jelentős erősödéssel reagálhat.

Az Equilor pénzügyi szolgáltató heti elemzésében az áll, hogy ha a hosszú hétvégén vagy november folyamán leminősítenék Magyarországot, az "átmenetileg jelentős eladói hullámmal járna" mind a deviza-, mind a kötvény- és részvénypiacon. Az euróárfolyam könnyedén 310 forint fölé lendülne, míg a svájci frank esetében "jóval 250 feletti árfolyamot" valószínűsítenek az Equilor szakértői.

Az Equilor elemzésében ugyanakkor az is szerepel, hogy "élet a bóvli kategóriában is van (ahogy a görögök vagy írek példája is mutatja), sőt onnan ki is lehet kerülni, amennyiben a szükséges további gazdaságpolitikai lépésekre szánja magát a kormányzat". Az elemzők szerint a bóvli kategóriába kerülés legfeljebb néhány hetes aggodalmat okozna a hazai eszközök esetében.

Barclays: A devizahitelek leépítése gyengíti a forintot

Nem a leminősítési kockázat, hanem a devizaalapú hitelek leépítésével kapcsolatos pénzügyi folyamatok árfolyamhatásai miatt alulteljesítő a forint a felzárkózó térségen belül - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. A Barclays Capital bancsoport közgazdászai szerint a kormányzati nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy a magyar kormány elkötelezetten törekszik a magánszektorbeli devizakötelezettségek további csökkentésére, és ennek érdekében akár további intézkedéseket is hozhat, amelyek költségeinek egy része szintén a bankokra hárulhat. Ehhez devizakiáramlás kapcsolódhat, ahogy a bankok visszafizetik saját devizakötelezettségeiket, és ez egyértelműen negatív árfolyamhatással jár rövid távon.