Az NGM evát és közlekedési adót nem akar, a túró rudit viszont adóztatná

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter, leminősítés
Vágólapra másolva!
Az NGM azt javasolja a kormánynak, hogy jöjjön a 25 százalékos pornóadó, 10 százalékos eho a kedvezményes, béren kívüli juttatásokra, emelkedjenek a termékdíjak, legyen chipsadó a szörpökre - tudta meg az[origo].
Vágólapra másolva!

A közlekedési adó kivételével az adócsomaghoz benyújtott lényegében minden nagyobb horderejű kormánypárti módosító javaslat elfogadását tanácsolja a kormánynak a Nemzetgazdasági Minisztérium - tudta meg az [origo] minisztériumi forrásból.

Információink szerint az NGM elkészítette azt a listát, amelyet a kormány jövő hét szerdai ülésére visznek be, a lista pedig azokat a módosító javaslatokat sorolja fel, amelyeket az adópolitikáért felelős tárca elfogadna, és ezt javasolja a kabinetnek is. (Az összes kormánypárti módosító javaslatot itt gyűjtöttük össze.)

Az NGM listája tartalmazza egyebek mellett az eva eltörlését, a kedvezményes béren kívüli juttatások utáni 10 százalékos egészségügyi hozzájárulás kivetését, a 27 százalékos tb-járulékot, hozzájárulást felváltó 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, a bioetanol jövedéki adójának csaknem megduplázását, a termékdíjak jelentős emelését, a 25 százalékos "pornóadót", a rehabilitációs járulék megemelését, a mellékállású vállalkozók által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék növelését. (Az Index úgy tudja, hogy kormányzati körök inkább az eva kulcsának 30-ról 35 százalékra való emelését akarják jövőre, és csak rá egy vagy két évre, vagyis 2013-ban vagy 2014-ben szüntetnék meg az adónemet.) a Ha a kormány elfogadja a szaktárca igényét, akkor az alacsony gyümölcstartamú lekvárokra kilónként 500 forint chipsadót vetnének ki, a szörpöket, sűrítményeket, koncentrátumokat pedig literenként 200 forintos chipsadóval sújtanák.

Az NGM azonban nem támogatja Font Sándornak azt az indítványát, amely a túró rudit, kakaóitalt mentesítené a chipsadó alól, ahogyan a kakaóitalporok sem menekülnének meg ezen adónem kivetése elől.

A szerdai ülésen dől el, hogy a kormány hogyan viszonyul a listához, és támogatásáról biztosít-e a listán nem szereplő indítványok közül néhányat. A parlament rá egy hétre, november 14-én szavaz a módosító indítványokról, a pontot azonban a november 21-i héten tartandó végszavazás teszi az ügy végére.