Felemás mentességet harcolt ki magának Brüsszelben Szlovákia

Vágólapra másolva!
Az euróövezet országai közül egyedüliként Szlovákia kapott felmentést, így nem vesz részt a szerdán Brüsszelben elfogadott tőkeemelési programban. Iveta Radicová ügyvivő kormányfő szerint a szlovák álláspontot azért fogadták el Brüsszelben, mert "racionális" volt.
Vágólapra másolva!

Szlovákia az euróövezet egyetlen olyan országa, amely nem fogja növelni hozzájárulását az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF), mert a szerdai brüsszeli csúcstalálkozón felmentést kapott - közölte Iveta Radicová szlovák miniszterelnök. "Nem volt könnyű. Mi azonban egyértelműen kijelentettük, hogy vannak bizonyos határaink, vannak bizonyos feltételeink, és ezt a határt egyszerűen nem lépjük át" - magyarázta Radicová, hogy miként sikerült mentességet kiharcolni ezen a téren. Az ügyvivő kormányfő szerint a szlovák álláspontot azért értették meg az európai partnerek, mert "racionális" volt.

Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint mindez azonban nem jelent megtakarítást. "Szlovákia a felmentéssel nem takarít meg semmit, mert minél kevesebbet adunk Görögországnak, annál többet adunk majd másoknak. Most kisebb értékű garanciát vállaltunk, de ez az összeg más programoknál megnő, tehát összességében nem takarítunk meg semmit" - magyarázta Pozsonyban a helyzetet Miklos.

Miklosra reagálva Radicová később azt mondta, hogy brüsszeli kijelentése megfelel a valóságnak, mert ő Görögországról beszélt, és a görögöknek Szlovákia "valóban nem ad egy centtel sem többet". Az EFSF kibővítésével az lenne a cél, hogy egy védőfalat húzzanak az olyan nagy, de súlyos gondokkal küszködő gazdaságok köré, mint Olaszország és Spanyolország. A félelem az, hogy ha ezek az országok bedőlnek, akkor magukkal ránthatják a teljes eurózónát.

A szlovák parlament két hete az euróövezet tagállamai közül utolsóként fogadta el az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) kapacitásbővítését. Miután a négypárti kormánykoalícióban ezen a téren nem volt meg az egység, Radicová a szavazást összekapcsolta a kormány iránti bizalmi szavazással, ami azonban kormánya bukásához vezetett. A második kísérletkor az ellenzéki Smer támogatta a koalíciót, és ezzel Szlovákia is jóváhagyta az EFSF kapacitásbővítését.