Rogán bevezetné a bizonytalan adójogi helyzetet

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese
Vágólapra másolva!
A fideszes képviselő javaslata szerint a jogszabályok bizonytalan értelmezésénél az adóhatósághoz fordulhatna az adózó, és bejelenthetné a bizonytalan jogi helyzetét. A bejelentés után sem adóbírságot, sem mulasztási bírságot nem kaphatna.
Vágólapra másolva!

Aki nem biztos abban, hogy az adóbevallásakor jól értelmezi a jogszabályokat, az bejelentheti az adóhatóságnak ezt a bizonytalan jogi helyzetet, feltéve, hogy csatolja mellé a szakértői jegyzőkönyvet, és megfizeti a bejelentés díját - erre tesz javaslatot Rogán Antal fideszes képviselő az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványában. Rogán javaslata szerint a bejelentés után nem szabható ki adóbírság, és mulasztási bírság sem, ellenben ha az adóhivatal szerint több adót kell fizetni a bevallottnál, akkor a különbözetet a jegybanki alapkamat duplájával kell megfizetni.

A szakértői jegyzőkönyvet ügyvéd, adótanácsadó, adószakértő, vagy okleveles adószakértő készítheti el. A bejelentés díja pedig a befizetett, illetve visszaigényelt adó fél százaléka, de legalább százezer és legfeljebb ötmillió forint. A díjról az indoklásban az szerepel, hogy az az adóhivatal szolgáltatásának az ellenértéke.

A módosítás nem minősíti jogszerűnek a nyilvánvalóan téves jogszabály-értelmezést (például egyértelmű adókulcs helyett attól alacsonyabb alkalmazását), és a nem rendeltetésszerű joggyakorlást (amikor az adózandó ügylet az adózás kijátszását célozza). Ha a szakértő ilyen bizonytalan adójogi helyzetről készít jegyzőkönyvet, akkor az adóhatóság mulasztási bírságot szabhat ki rá. Amikor ez a bírság jogerős lesz, az adóhivatal a honlapján közzéteszi a szakértő nevét és nyilvántartási számát.

A jogszerűtlen bejelentést tett adózó is megbírságolható, a bejelentési díj 20 százalékáig. A szakértő pedig a díj 50 százalékáig bírságolható, de mindkettejüknél 200 ezer forint a minimális bírság.