Matolcsy: 2013-ban indulhat a devizahiteles vállalkozások megsegítése

Vágólapra másolva!
Alternatív finanszírozási rendszer kialakításán dolgozik a kormány, amelynek keretében 2012 után a devizacsapdába került vállalkozásoknak is biztosítanák hiteleik forintalapúra váltását - mondta Matolcsy György a Heti Válasznak adott interjújában. A gazdasági miniszter szerint elképzelhető, hogy a jegybank élni fog a jelzáloglevelek és a vállalati kötvények vásárlásával, az árfolyamgátról pedig úgy nyilatkozott, hogy az intézkedés megbukott.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, lépésről lépésre el kell jutni oda, hogy nem terhelik devizahitelek a vállalkozásokat és az önkormányzatokat. Szerinte 2012 végére a családokat már mentesíteni lehet a devizakölcsönök árfolyamkockázatai alól. A miniszter szerint ez után indulhat el a vállalkozások forinthitellel történő kiszabadítása a devizaadósság csapdájából. "Jelenleg egy alternatív finanszírozási rendszer kialakításán dolgozunk" - fogalmazott Matolcsy.

A miniszter szerint az állami tulajdonú pénzintézet létrehozásán túl a kormány elképzeléseibe az is belefér, hogy a Magyar Nemzeti Bank él a monetáris ösztönzés eszköztárával, azaz a jelzáloglevelek és a vállalati kötvények vásárlásával. "Erről jelenleg is tárgyalunk a jegybankkal" - tette hozzá. A devizahitelesek megsegítésére hozott három intézkedésről Matolcsy azt mondta, valamiről már kiderült, hogy működik: ilyen a végtörlesztés meghirdetése, vagy a kilakoltatási kvótarendszer bevezetése, és valamiről kiderülhet, hogy nem működik. "A bankokkal kötött árfolyamgát eddig nem váltotta be a reményeket" - tette hozzá.

Ahogy az [origo] egy korábbi cikkében megírta, ezernél is kevesebb devizaadós kötött szerződést a kormány által augusztusban indított árfolyamrögzítésre, több bankban legfeljebb napi 1-2 érdeklődővel találkoznak. A kudarc okát abban látják a bankok, hogy a kormány menet közben bevezette a végtörlesztést, újabb mentőcsomagot lebegtet, az adósok pedig belátták, hogy "hülyék lennének" még jobban eladósodni. A konstrukció az [origo]-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő banki vezetők szerint eleve elhibázott volt, de a menet közben behozott végtörlesztési program, illetve az újabban lebegtetett további adósmentő szándék mondhatni lenullázta az érdeklődést.

A gazdasági miniszter a hetilap csütörtöki számában arról is beszélt, hogy állami alapítású lakossági bank is szerepet kaphat abban az alternatív finanszírozási rendszerben, amellyel a kormány kivédené a devizahitelesek árfolyamkockázatait. Matolcsy György a lapnak elmondta, hogy bár a kormány jelenleg is együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal, hitelszerződésről nem tárgyal. Szerinte a visszatérés az IMF-hez egyértelműen a gyengeség jele volna. Matolcsy ugyanakkor reális veszélynek tartja, hogy valamelyik hitelminősítő esetleg ront hazánk adósbesorolásán.